Kreisler – Liebesleid Liebesfreud

De Oostenrijker Fritz Kreisler (1875 – 1962) werd geboren in Wenen. Zijn vader was arts. Hij studeerde aan de conservatoria van Wenen en Parijs. Onder zijn leraren bevonden zich Bruckner, Delibes en Massenet. Als 12 jarige won hij de Grand Prix de Rome-gouden medaille. Als violist werd hij afgewezen aan de Wiener Philharmoniker. Furore maakte hij echter bij het Berliner Philharmoniker. In wereldoorlog I diende hij in het Oostenrijkse leger.

Kreisler is vooral bekend geworden als vioolvirtuoos. Als componist schreef hij in de trant van Nicolo Paganini (1782 – 1840) en andere Italiaanse vioolcomponisten. Vanaf 1900 gaf hij over de gehele wereld concerten. Hij viel op door zijn virtuositeit en smeuïge toon. Verschillende componisten droegen werken aan hem op, waaronder Edward Elgar (1857 – 1934) die zijn vioolconcert aan hem opdroeg. Hij woonde achtereenvolgens in Wenen, Parijs, Berlijn en New York, waar hij overleed.

Behalve dat hij salonmuziek componeerde, vaak voor viool en piano, schreef hij operettes en kamermuziek. Drie overbekende stukken voor viool en piano (maar er zijn ook tal van andere instrumentencombinaties mogelijk) zijn Schön Rosmarin, Liebesfreud en Liebesleid.

KREISLER LIEBESLEID LIEBESFREUD NUMMER 799

Nota bene

De beroemde violist Fritz Kreisler bezocht Antonin Dvorák kort voor zijn dood. Arm en berooid trof hij hem aan in zijn schamele woning in Praag. De tweeënzestigjarige was aan het einde van zijn latijn. Al zijn werken waren voor weinig geld verkocht en er was nauwelijks geld om van te leven.

Kreisler die veel succes had geoogst met de Slavische Dansen kwam hem een eer bewijzen. Voor zijn neus weg vroeg de violist of hij nog een stukje muziek voor hem had. De zieke componist wees naar een stapeltje oude papieren waar Kreisler de beroemde Humoreske aantrof.