Brahms – Paganini Variaties

De in het Duitse Hamburg geboren Johannes Brahms (1833 – 1897) heeft een zeer gevarieerd oeuvre nagelaten: Pianoconcerten – Vioolconcert – Requiem – Kamermuziek – Liederen – Hongaarse dansen – Dubbelconcert voor viool en cello. Brahms had een grote liefde voor het volkslied. Brahms wordt gerekend tot een van de laatste romantici. Van zijn progressieve collega’s Franz Liszt (1811 – 1886) en Richard Wagner (1813 – 1883) moest hij weinig hebben.

Brahms componeerde verschillende variatiewerken voor piano. Bekend zijn de verschillende variatiewerken voor piano op thema’s van Händel – Schumann – Paganini – Haydn (ook voor orkest).

Je dient als pianist van goeden huize te komen wil je de Paganini Variaties kunnen uitvoeren. Brahms zijn vriendin, de pianovirtuoze Clara Schumann (1819 – 1896) beoordeelde de variaties als een heksentoer. Brahms was zelf een formidabel pianist.

De Paganini Variaties opus 35 kwamen gereed in 1863 en bestaan uit 28 stukken verdeeld over 2 banden. Het werk is geïnspireerd op het duivelsmoeilijke vioolstuk Capriccio 24 in a mineur van Nicolo Paganini (1782 – 1840). Het werk werd opgedragen aan super pianist Carl Tausig. Om de variaties te spelen, aldus een muziekrecensent, is het vereist om vingers van staal te hebben en de moed van een leeuw!

BRAHMS PAGANINI VARIATIES NUMMER 798