Brahms – Symfonie 3
De Duitser Johannes Brahms werd in 1833 geboren in Hamburg, hij overleed in 1897 in Wenen. Vaak wordt hij in een adem genoemd met Beethoven en Brahms als een van de “Drie B’s”. Brahms was een allround componist en schreef meesterwerken als het Deutsches Requiem en het beroemde Vioolconcert. Verder liederen, kamermuziek, symfonieën en pianowerken.
Na de machtige Symfonie 9 van Beethoven uit 1824 werd zo’n vijftig jaar later (1876) Brahms Symfonie 1 in e mineur uitgevoerd. Men noemde het werk wel de ‘Tiende’ van Beethoven. In 1877 verscheen Symfonie 2 in D, welke de Pastorale-symfonie werd genoemd. Het jaar 1833 mag een uitzonderlijk jaar genoemd mogen worden. Brahms schreef zijn Vioolconcert, het Pianoconcert 2 en Symfonie 3. Deze laatste wordt door velen aanbeden.
In de zomer van 1883 componeerde Brahms op 50-jarige leeftijd zijn Symfonie 3 in F-opus 90. Het werk wordt vaak omschreven als een van zijn meest lyrische werken. Symfonie 3 is korter en compacter dan zijn eerste 2 symfonieën, maar zit vol contrasten: krachtige heroïek wisselt zich af met dromerige melancholie. Een terugkerend motief is F-As-F dat volgens musicologen Brahms motto uitbeeldt: Frei aber Froh (Vrij maar blij). Het is een voorbeeld van een leitmotiv.
Vergeet niet te luisteren naar Symfonie 4 opus 90 uit 1885, een absoluut topwerk van Brahms (lees nummer042)
Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.
BRAHMS SYMFONIE 3 NUMMER1025
Nota bene
Brahms was een onbehouwen figuur. Wellicht heeft dit alles met zijn afkomst te maken. Hij groeide op in de sloppenwijken van Hamburg. Hij was de zoon van een hoornist en contrabassist die zijn geld verdiende in cafés in de havengebieden van Hamburg.
Toen de vader van Johannes Brahms 23 jaar was huwde hij met de toen 41-jarige kleermaakster Johanna Hendrika. Ondanks hun eenvoud ontdekten de ouders de muzikale talenten van hun zoon en lieten hem pianoles nemen toen hij zeven was.
Als volwassen man, wonende te Wenen, had Brahms een scherpe tong, maar ondanks zijn norse imago was hij ook een man met een groot hart en een zwak voor eethuizen, cafés en goede vrienden.