Flotow – Martha

De Duitse componist Friedrich von Flotow (1812 – 1883) komt uit een zeer welgesteld milieu. Hij werd geboren op een landgoed nabij Sanitz. Zijn eerste muziekonderwijs ontving hij van zijn ouders. Vader Wilhelm, een edelman, speelde fluit en moeder zong en speelde piano. Tegen de wil van zijn ouders vertrok hij op 15 jarige leeftijd naar Parijs om muziek te gaan studeren. Aan het conservatorium aldaar ontving hij les van de componist Anton Reicha.

Von Flotow zijn naam is onomstotelijk verbonden met de opera Martha. Het betreft een komische opera waarvan in 1847 de première plaatsvond in Wenen. De humor in de opera is voor eigentijdse begrippen goedkoop. Het verhaal behandelt de geschiedenis van een dame van stand die samen met haar kamermeisje zich voordoen als boerenmeisjes en zich verhuren als dienstmeisjes. Als twee mannen verliefd op hen worden slaan de twee dames op de vlucht. Doch een van de heren, Lyonel, is eveneens van stand en zal later de lady in zijn armen sluiten. Zoals verwacht volgen er aan het slot twee bruiloften.

De opera Martha (ook wel De Markt van Richmond genoemd) is in vier talen de wereld rond gegaan (Duits, Frans, Italiaans en Engels). De beroemde tenor Enrico Caruso vervulde in 1906 een glansrol (Lyonel) in de Metropolitan Opera te New York.

Drie hoogtepunten zijn Letzte Rose, M’apparti en Ach so Fromm.

FLOTOW MARTHA NUMMER 653