Humperdinck – Hänsel und Gretel

De Duitser Engelbert Humperdinck (1854 – 1921) is de muziekgeschiedenis ingegaan als de componist van de Sprookjesopera Hänsel und Grete (Hans en Grietje).

(Er is geen verwantschap tussen de componist en de popzanger Arnold Dorsey die zich de artiestennaam Engelbert Humperdinck had aangemeten. De familie van de componist heeft tevergeefs een proces tegen de popzanger aangespannen.)

Humperdinck was amper 15 toen hij reeds enkele werken op zijn naam had staan. Zijn ouders waren tegen een professionele muziekstudie. Toch liet Engelbert zich inschrijven aan de Muziekhogeschool in Keulen. Hij werd een succesvol student die verschillende muziekprijzen in de wacht wist te slepen. In 1879 won hij de belangrijke Mendelssohnprijs en ontving een studiebeurs om in Italië verder te studeren. In Bayreuth werd hij een van de medewerkers van de operacomponist Richard Wagner. Weer een paar jaar later werd hij benoemd tot compositieleraar aan het conservatorium in Barcelona. Tevens was hij als muziekjournalist verbonden aan verschillende tijdschriften. In 1900 werd hij benoemd tot professor aan het conservatorium in Berlijn. Twee later beroemd geworden leerlingen van hem zijn Robert Stolz en Kurt Weil.

Humperdinck maakte fortuin met zijn opera Hänsel uni Grete. De première van het kassucces, onder leiding van Richard Strauss, vond plaats in 1893. De vrolijke opera is gecomponeerd naar het boosaardige sprookje van de van de gebroeders Grimm. De opera is een aantrekkelijk muziekspel voor jong en oud. Zonder dat het kinderachtig wordt passeren gemakkelijk zingbare volksliedachtige melodieën en liederen de revue. Het werk is zeer toegankelijk en kent nauwelijks diepgang of dramatiek. Geliefde momenten: Abendsegen,  Brüdrechen, komm tanz mit mir en Juchhei! Nun ist die Hexe tot.

Het verdient aanbeveling dat u voordat u de opera bezoekt en het verhaal van de broodkruimels, het huisje van suikergoed, het enge bos en de heks nog even doorleest…

HUMPERDINCK HANSEL UND GRETEL NUMMER 652