Frescobaldi – Klavierwerken

Girolamo Frescobaldi was een Italiaans componist en organist. Hij werd in 1583 geboren in Ferrara en stierf in 1643 in Rome. Zijn leven en werk speelde zich af in de renaissance en vroegbarok. Reeds als kind boekte hij successen met zijn orgelspel. Hij wordt soms in een adem genoemd met de Nederlandse componist en organist Jan Pieterszoon Sweelinck (1562 – 1621).

Frescobaldi kwam uit een welgestelde familie. Als leerling en musicus werd hij aangenomen aan het hof van Ferrara, een broedplaats voor muziek, waar componisten als Monteverdi en Gesualdo over de vloer kwamen.

In 1608 werd hij benoemd tot organist van de Sint-Pieter in Rome. Hij genoot bewondering als klaviervirtuoos op zowel het orgel als klavecimbel. In deze hoedanigheid bezocht hij de Zuidelijke Nederlanden waaronder Brussel en Antwerpen.

Het grootste deel van Frescobaldi’s werk werd geschreven voor klavier en dan in het bijzonder voor het orgel: Canzones – Toccata’s – Capriccio’s – Ricercares – Fantasieën. Als bekendste werken worden genoemd de klavierbundels Libri di toccate en Fiori Musicali uit 1635. Laatstgenoemde werk zijn orgelcomposities voor bij het opdragen van de mis. Dit werk werd opgedragen aan zijn weldoener kardinaal Antonio Barberini.

Kenmerken voor zijn compositiestijl zijn ritmische contrasten, virtuositeit en rijke fantasie.

Twee bekend geworden leerlingen zijn de Duitse organisten Johann Jakob Froberger (1616 – 1667) en Johann Pachelbel (1653 – 1706). De twee hadden invloed op Johann Sebastian Bach (1685 – 1750).

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

FRESCOBALDI KLAVIERWERKEN NUMMER 953