Adams – Doctor Atomic 

John Adams is een hedendaags componist die in 1947 werd geboren in de Amerikaanse stad Worcester. Zijn moeder zingt met bigbands, zijn vader speelt klarinet. In de danszaal van zijn grootvader ontmoet hij Duke Ellington. Als teenager worden John zijn composities al uitgevoerd. Leonard Bernstein leert hem het dirigenten vak. Charles Ives is voor Adams de godfather van de klassieke muziek.

Adams schrijft werken voor orkest, opera en koor en laat hierbij herhaaldelijk minimal music, populaire muziek en jazz horen.

In de midden jaren 80 werd hij beroemd met werken als Short Ride in a Fast Machine en El Dorado. Werken die volgden waren o.a. de opera The Death of Klinghoffer, Chamber Symphony, Violin Concerto, operaoratorium El Niño, My father knew Charle Ives, On the Transmigration of Souls, A Flowering Tree en Girls of the Golden West e.a. Voor zijn werken ontving Adams talloze prijzen waaronder vijf Grammy Awards.

Zijn werken zijn vaak van hedendaagse, politieke of maatschappij-kritische aard. Zoals bijvoorbeeld zijn opera Nixon in China uit 1987 waarin hij de presidenten van China en de VS laat opdraven en de beentjes zelfs van de vloer gaan in de Chairman Dances dat heden ten dage ook als zelfstandig stuk uitgevoerd wordt. Het werk Transmigration of Souls schreef hij ter nagedachtenis van de aanslagen in New York.

Doctor Atomic uit 2005 is een spannende opera over het testen van de eerste atoombom met de natuurkundige Robert Oppenheimer als ontwikkelaar. Teksten uit documenten van de Amerikaanse overheid over contacten tussen wetenschappers, overheidsfunctionarissen en militair personeel die bij het project betrokken waren vrijgegeven.

Het libretto is van Peter Sellars. Uit de opera is eveneens een symfonie ontstaan. Het werk vertelt over de spanning bij de geleerden die aanwezig waren tijdens de voorbereiding van de proef met de eerste atoombom. Met name echtgenoot Kitty Oppenheim is zeer opgewonden over hetgeen er zich afspeelt. Het eerste bedrijf handelt over de gebeurtenissen van een maand voor de test. Het tweede bedrijf is de ochtend van 15 juli 1945, de dag van de test. De tijd vertraagt maar springt onverwacht naar het beslissende moment. Vlak voor de bom valt is er weer een moment van vertraging.

Behalve een imposante lijst met opera’s componeerde Adams orkestwerken waaronder My Father knows Charles Ives, Soloconcerten voor Viool en Saxofoon, Kamermuziek, Filmmuziek, Pianowerken, Elektronische muziek e.a.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

ADAMS DOCTOR ATOMIC NUMMER 952