Adams – Chairman dances

Terrorisme en  oorlog zijn voorkomende onderwerpen van de Amerikaanse componist John Adams, geboren in 1947. De muziek van Adams rekent men tot minimal-music. Aan het einde van de twintigste eeuw was hij de meest uitgevoerde en beluisterde Amerikaanse klassieke componist. In 1987 verwierf hij wereldroem met zijn opera Nixon in China. Met deze opera liet hij de hedendaagse geschiedenis aan het woord door de presidenten Nixon en Mao als operasterren te laten optreden. Het werk speelt zich af tijdens de koude oorlog toen Richard Nixon, de president van de Verenigde Staten in 1972 China bezocht en een ontmoeting had met partijleider Mao Zedong. Het werd de eerste toenadering tussen de twee supergrootmachten. De ontmoeting werd wereldnieuws en sloeg in als een bom.

In het derde bedrijf van de opera worden de machtige Nixon en Mao geconfronteerd met hun verleden toen ze nog jong, vitaal en optimistisch waren. De beentjes gaan zelfs van de vloer. De Chairman dances heeft in de opera dan ook een melancholiek tintje. De gelijknamige foxtrot die Adams in de marge van zijn opera schreef, is als zelfstandige compositie de muziekwereld ingestuurd en moet als puur entertainment gezien worden. Behalve de ‘minimal music’ staat het werk bol van elementen uit de dans, jazz en rockmuziek. Het vrolijke en soms swingende stuk duurt circa 13 minuten.

In 1989 werd de opera Nixon in China met een Grammy Award beloond met de uitvoering door San Francisco Symphony o.l.v. de Nederlandse dirigent Edo de Waart.

In 2019 was de premiere van Adams opera Girls of the Golden West, een werk dat de goudkoorts rond 1850 in Californie behandelt, een periode met seksisme, racisme, vrouwenhaat, geweld. De goudzoekers kwamen o.a. uit China, Mexico, Australië,  Zuid-Amerika. In de opera zijn typische goudzoekersliedjes te beluisteren maar ook poëzie en politieke speeches.    

ADAMS CHAIRMAN DANCES NUMMER 347