Goebajdoelina – Jetzt immer Schnee

Sofia Goebaidoelina (Gubaidulina), geboren in 1931 in de voormalige Sovjet republiek Tatarstan is een componiste van hedendaagse muziek. Zij studeerde piano en compositie. Vanaf de jaren 60 begon ze met componeren. Aanvankelijk werden haar werken nauwelijks uitgevoerd. Ondergronds, zonder zich te bekommeren om de gevestigde muziek zocht ze naar een eigen klank. Deze klanken werden gevonden door improvisatie, ruimte voor traditionele muziek uit haar land, en het opmerkelijk vaak gebruik van slaginstrumenten. Muziek als mystiek klankritueel. De componist Sjostakovitsj moedigde haar na haar eindexamen aan om haar eigen componeerpad te volgen.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verhuisde Goebaidoelina naar een klein dorpje bij Hamburg. In afzondering schrijft ze al jaren aan een oeuvre dat intussen over de hele wereld wordt uitgevoerd en alom wordt geprezen. Door gerenommeerde musici als violist Gideon Kremer, componist Schnittke en dirigent Reinbert de Leeuw kwam ze in de jaren 80 als componiste in de belangstelling. In 2009 voerde Amsterdam Sinfonietta de wereldpremière uit van haar spectaculaire compositie  Fachwerk, een werk voor bayan (Russische accordeon), slagwerk en strijkorkest. In Wenen, in 1981 voerde Gidon Kremer een aan hem opgedragen vioolconcert uit.

Ander werk van haar zijn o.a.: Kammersymfonie, Vioolconcerten, Oratoria, Sonnengesang (1997), Sieben Worte (1982), Immer jetzt Schnee (1993), The Lyre of Orpheus (2006).

Intussen geldt Sofia Goebaidoelina als een van de grootste nog levende componisten van dit moment. Als luisteraar wordt je meegezogen in haar sacrale wereld.

GOEBAIDOELINA JETZT IMMER SCHNEE NUMMER 522