Grétry – Oeuvre

André Grétry  (1741 – 1813) is geboren in het Belgische Luik. Later neemt hij de Franse nationaliteit. Hij ligt begraven op het Parijse kerkhof Père-Lachaise. Zijn hart werd overgebracht naar Luik waar het rust onder zijn standbeeld voor de Luikse Opera.

Grétry begon zijn muzikale carrière als koorzanger in de St-Denis kerk in Luik. Zijn vader, een beroeps violist gaf hem vioolles. Na het componeren van een mis werd hij in staat gesteld in Rome te gaan studeren. Het verhaal gaat dat hij er te voet heen ging, daar een paard te duur was. In Italië schreef Grétry voornamelijk religieuze werken. Als 26 jarige vestigde hij zich in Parijs. Daar zou hij zich toeleggen op het schrijven van opera’s. Niet lang daarna werd hij een veel gevraagd theatercomponist. Niemand minder dan Mozart zou variaties schrijven op een aria van Grétry. Het waren vooral de komische opera’s (opéra comique) waar Grétry successen mee boekte. Hij schreef meer dan 60 opera’s (met ingelaste balletten). Aan het Franse hof was hij een graag geziene gast.

Enkele van zijn opera’s:  L’amant Jaloux – Richard Coeur de Lion – Zémire et Azor (in archief) – Lucille – La Vendemmiatrice (De druivenplukster) – La caravane du Caire. Verder schreef Grétry religieuse werken, muziek voor harmonieorkest en een opvallend mooi Fluitconcert in C

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

GRÉTRY OEUVRE NUMMER 571