Groupe des Six

Kunst om de Kunst (L’Art pour l’art) dat was het motto van de Groupe des Six ook wel Les Six genoemd. De groep bestond uit zes jonge Franse componisten die rond 1920 samenwerkten. De zes hekelden de pompeuze romantische muziek van bijvoorbeeld Richard Wagner en het intieme impressionisme van landgenoot Claude Debussy. Liever schreven ze korte stukken met jazzinvloeden, kermisachtige muziek, Zuid-Amerikaans… Ze lieten zich beïnvloeden door componisten als Igor Stravinsky en Erik Satie. De groep voelde zich eveneens verbonden met het kubisme en surrealisme, waaronder schilders en schrijvers, zoals de schrijver Jean Cocteau. Van deze laatstgenoemde schreven de leden afzonderlijk gedeelten voor zijn ballet Les mariés de la Tour Eiffel. 

De leden: Louis Auric – Louis Durey – Arthur Honegger – Germaine Tailleferre – Francis Poulenc – Darius Milhaud.

Louis Auric (1899 – 1983) schreef voornamelijk toneel- en filmmuziek. Voor het Russisch ballet van Serge Diaghilev componeerde Auric verscheidene balletten.

Louis Durey (1888 – 1979) is maar kort lid geweest van de groep. Hij viel op door zijn politiek getinte liederen, koor- en kamermuziek en zijn opera l’Occasion.

Arthur Honegger (1892 – 1955) is een Zwitsers componist die woonde en werkte in Frankrijk. Van deze componist zijn in het archief items opgenomen.

Germaine Taillefaire (1892 – 1983) het enige vrouwelijke lid van de groep. Van deze componist is een item opgenomen in het archief.

Francis Poulenc (1899 – 1963). Geboren en gestorven Parijs. Van deze componist zijn in het archief meerdere items opgenomen.

Darius Milhaud (1892 – 1974) was een belangrijk lid van de Groupe de Six. Twee topwerken: Saudades do Brazil, La création du monde. Van deze componist zijn meerdere items opgenomen in het archief. 

GROUPE DES SIX NUMMER 821