Indy – Oeuvre

Vincent d’Indy werd in 1851 geboren in Parijs, hij stierf in 1931. Hij stamt uit een adellijke familie. Zijn moeder overleed bij zijn geboorte. Zijn grootmoeder, een gravin, stimuleerde hem om muziek te gaan studeren. Korte tijd studeerde hij rechten maar meldde zich later aan bij het Parijse conservatorium. Zijn hoofdvakken waren theorie, compositie, piano en orgel. Hij volgde orgel en compositieles bij César Franck. Later zou hij aan hetzelfde conservatorium orkestdirectie doceren. 

d’Indy is vooral de geschiedenis ingegaan als docent, historicus en schrijver. Een beroemd boek is Cours de composition musicale. Hij propageerde de muziek van zijn leermeester César Franck en Richard Wagner. Beginnende componisten konden bij hem aankloppen, waaronder leden van de componistengroep Groupe des Six uit de jaren 1920. Hij had overigens weinig op met de muziek van o.a. Debussy. Hij noemde het impressionisme een modegril.

Voor saxofoon en orkest schreef hij in 1904 het mooie Choral Varié. Verder noemen we Orkestwerken waaronder Symfonie 2, Kamermuziek, Pianowerken, Liederen, Opera’s en Koorwerken.

D”INDY OEUVRE NUMMER 820

Nota bene

De Belgische instrumentenmaker Adolphe Sax was in 1841 de uitvinder van de saxofoon. Verschillende klassieke componisten schreven het nieuwe instrument in hun werken voor. Zo zou de saxofoon een glansrol gaan spelen in de werken van Maurice Ravel, zoals zijn Bolero en Oude Kasteel uit de schilderijententoonstelling. Milhaud gaf de sax een hoofdrol in Creation du Monde. Alexander Glazoenov en Ibert schreven zelfs een compleet Saxofoonconcert. Verder komt het instrument voor in de Symfonische dansen van Rachmaninov en de Rapsodie van Debussy. Vincent d’Indy schreef het mooie Choral Varié voor saxofoon en orkest.