Irving Berlin – Songwriter

Irving Berlin (1888 – 1989) is een Amerikaans componist van Russische komaf. Zijn werkelijke naam was Israël Beiline. In 1893 emigreerde het Joods-Russische gezin Beiline naar de Verenigde Staten. Zijn jeugd in New York was allesbehalve vrolijk. Door het overlijden van zijn vader was hij genoodzaakt baantjes te nemen op straat. Zo werkte hij als krantenverkoper en straatmuzikant.

In 1907 werd zijn eerste liedje bekend: Marie from Sunny Italy. In datzelfde jaar veranderde hij zijn naam in Irving Berlin. Alexanders Ragtime Band uit 1911 werd een wereldhit. Berlin schreef songs voor films en musicals. Overbekend werd zijn White Christmas (1942) gezongen door Bing Crosby. De song I’ve Got my Captain Working for Me Now uit 1919 werd door Crosy in 1946 gezongen in de film Blue Skies.

Zeer beroemd werd zijn musical Annie Get your Gun uit 1946. Een musical gebaseerd op het wildwestgebeuren van Buffalo Bill. Uit deze musical verschenen twee hits: Anything You Can Do en There’s No Business Like Show Business.

Opmerkelijk is dat Berlin, die 1500 liedjes heeft geschreven, nauwelijks piano kon spelen en ook geen noten kon lezen. De songwriter werd 101 jaar en ligt begraven in New York.

BERLIN IRVING SONGWRITER NUMMER 819