Haydn Michael – Requiem

De Oostenrijker Michael Haydn was de jongere broer van de beroemde Joseph Haydn. Michael leefde van 1737 tot 1806, broer Joseph van 1732 tot 1809. Net als Joseph begon de muzikale carrière in het knapenkoor van de Weense kathedraal Stephansdom. Op aanbeveling van zijn oudere broer trad hij daar als achtjarige knaapje toe.

Michael was twaalf jaar toen hij een baan kreeg als organist. In 1752 werd hij benoemd tot muziekdirecteur van de bisschop in de stad Oradea aan de grens tussen Roemenië en Hongarije. Vijf jaar later ruilde hij deze functie in om bij de bisschop van Salzburg te werken. Hij sloot er vriendschap met de jonge Mozart (1756 – 1791).

Michael Haydn is vooral bekend door zijn kerkmuziek waaronder Missen, zoals de Nelson Mis, Requiems en Te Deums in D en C. Verder componeerde hij Orgelwerken en een veertigtal Symfonieën. Opmerkelijk waren zijn composities voor mannenkoor.  

Het Requiem in C van Michael Haydn wordt hoog aangeschreven. Hij voltooide het werk in 1771. Aangenomen wordt dat het werd gecomponeerd naar aanleiding van de dood van zijn dochter Aloisia. In 1772 waren vader en zoon Mozart aanwezig bij de eerste uitvoeringen van dit Requiem. Wolfgang Amadeus Mozart heeft door het Requiem van Michael Haydn laten inspireren voor zijn eigen Requiem KV 626. 

HAYDN MICHAEL OEUVRE NUMMER 810