Jenkins – The Armed Man

Karl Jenkins (1944) is een componist uit Wales. Van zijn vader, een organist en dirigent, kreeg hij een gedegen muzikale opvoeding. Als jongen speelde Karl hobo in het nationaal jeugdorkest. Vanaf 1972 was hij als toetsenist en rietblazer lid van de rockformatie Softmachine.

‘Een mis voor de vrede.’ Met deze ondertitel ging in 2000 ter gelegenheid van de eeuwwisseling in de Londense Royal Albert Hall ‘ The Armed Man’ in première. De componist Karl Jenkins baseerde het werk op het bekende Franse volkslied (soldatenlied) uit de 15e eeuw L’homme armé. Dit lied is in de loop der eeuwen in ontelbare composities als hoofdthema gebruikt.

De mis (Mass For Peace) bestaat uit dertien delen afgewisseld met literaire teksten en gebeden uit de hele wereld. Deze teksten gaan over oorlog en geweld, de gevolgen hiervan, en de hoop op duurzame vrede. Het werk werd opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo oorlog. Om het werk goed te kunnen uitvoeren is er tenminste een koor van 100 zangers en zangeressen nodig plus een symfonieorkest.

Indrukwekkend is al direct het begin wanneer in een stevige driekwartsmaat een stampvoetend koor met begeleiding van trommels haar intrede doet. Daarna wordt het L’homme armé gezongen, gevolgd door het Kyrie uit de katholieke mis met later het Sanctus en Agnus Dei. Verder Bijbelteksten, gedichten die betrekking hebben op de Vietnam oorlog en het bombardement op Hiroshima, en een Islamitisch gebed en teksten uit het Hindoeïsme.

Een geweldige climax wordt bereikt wanneer in het slotdeel wederom het L’homme armé klinkt met daarop volgend een koraal gebaseerd op het Bijbelboek Openbaring 21.

L’homme, l’homme, l’homme armé,
L’homme armé
L’homme armé doibt on doubter, doibt on doubter.
On a fait partout crier,
Que chascun se viengne armer
D’un haubregon de fer.
De man, de man, de gewapende man,
De gewapende man
De gewapende man moet men vrezen, moet men vrezen.
Overal wordt omgeroepen,
Dat ieder zich bewapene
Met een maliënkolder.

 

Luister ook eens naar Jenkins Exsultate, Jubilate. En vergeet vooral zijn Stabat Mater niet!!

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

JENKINS ARMED MAN NUMMER 511