Lecuona – Afro-Cubaanse Dansen

Ernesto Lecuona (1895 – 1963) was een Cubaans componist en pianist. Hij werd geboren in een voorstad van Havana. Lecuona komt uit een gezin van 14 kinderen. Hij was een wonderkind. Een oudere zus, zelf componiste, gaf hem zijn eerste pianolessen. Op vijfjarige leeftijd trad hij reeds op. Toen hij 9 was werd hij toegelaten tot het conservatorium. Op 13 jarige leeftijd verscheen zijn eerste volwassen compositie. In New York nam hij in 1916 zijn eerste plaat op en gaf er met veel succes concerten.

Volgens kenners is Lecuona de belangrijkste componist die Cuba heeft voortgebracht. Men noemde hem de Cubaanse Gershwin. De Franse componist Maurice Ravel was zeer gecharmeerd van de Latijns Amerikaanse muziek van zijn Cubaanse collega. Toen hij het pianostuk Malaguena hoorde zou hij gezegd hebben dat hij het beter vond dan zijn Bolero.

Lecuona was een veelzijdig en productief componist. Hij schreef bijna 4000 werken. Zijn oeuvre bestaat uit liederen, orkestwerken, muziektheaterstukken, filmmuziek, opera’s en pianowerken. Met zijn composities voor piano verwierf hij absolute wereldfaam. Werken voor piano en orkest zijn o.a. Rapsodie Cubana, Rapsodie Argentina. De Rumba Rapsodie is een werk voor piano, orkest, zangsolisten en koor. Uit de pianosuite Espanola worden veelvuldig de stukken Malaquena en Andalucia uitgevoerd. Een ander bekend pianostuk is Afro-Cubaanse dansen.

In 1942 werd zijn lied Siempre en mi Corazón (Voor altijd in mijn hart) genomineerd voor een Oscar. Het lied verloor echter van White Christmas. De werken van Lecuona worden door de meest uiteenlopende ensembles, instrumenten en of orkesten uitgevoerd.

 LECUONA AFRO-CUBAANSE DANSEN NUMMER 660