Legrand – Filmmuziek

Michel Legrand (1932 – 2019) was een Frans componist van film- en televisiemuziek. Tevens was hij jazzpianist en arrangeur. Hij was de zoon van een orkestleider die werkte met grootheden als Edith Piaf en Maurice Chevalier. Zijn moeder was van Armeense afkomst. Reeds op 11-jarige leeftijd begon hij met lessen aan het Parijse conservatorium. Hij zou les krijgen van de vermaarde componiste en docente Nina Boulanger.

I love Paris uit 1954 was een van zijn eerste langspeelplaten, het zou een klassieker worden. In 1959 werd Legrand Jazz uitgebracht. Jazzhelden als Miles Davis, John Coltrane en Bill Evans speelden mee op de plaat. Legrand verdiende met zijn filmmuziek verschillende Oscars en Grammy’s. Behalve genoemde jazz artiesten schreef en werkte Legrand met zangers als Ray Charles, Neil Diamond, Aretha Franklin, Diana Ross, Frank Sinatra, Barbra Streisand e.a.

Er was echter ook kritiek op Legrands werk, sommige critici noemden zijn composities stroperig, gemakkelijk, zoetgevooisd, weelderig, maar goed in het gehoor…

Legrand is vooral de geschiedenis ingegaan als film en musicalcomponist. In 1964 verscheen de muziek bij Les Parapluies de Cherbourg, in 1967 Les Demoiselles de Rochefort,in 1968 The Thomas Crown Affair, in 1971 Summer of 42, in 1983 Yentl met Barbra Streisand.

LEGRAND FILMMUZIEK NUMMER 560