Lloyd Webber-Requiem

De Engelsman Andrew Lloyd Webber, geboren in 1948, komt uit een muzikaal gezin. Zijn vader was directeur van het Londons College of Music, zijn moeder was beroepspianiste en zijn broer Julian een vermaard cellist. Als jongen studeerde Andrew viool, hoorn en piano. De kneepjes van het compositievak leerde hij op het conservatorium. Veel van zijn hits werden uitgevoerd door zijn ex-vrouw, de beroemde zangeres Sarah Brightman.

In 1984 werd in het vermaarde studiocomplex Abbey Road in Londen het Requiem van Andrew Lloyd Webber vastgelegd. Een Requiem gecomponeerd door een man die zijn sporen reeds ruimschoots had verdiend in het musical- en poprepertoire. Want wat te denken van werken als: Jesus Christ Superstar, Cats, Evita (Don’t cry for me Argentina), Starlight Express, Sunset Boulevard, School of Rock, en The Phantom of the Opera? (Men zou zich kunnen afvragen of popmuziek en klassieke muziek in deze werken elkaar de hand reiken. )

Lloyd Webbers Requiem past niet in het rijtje van genoemde musicals, want dit werk is puur klassiek, ingetogen en devoot. Zelf zegt de componist hierover: ‘Ik weet niet op welke plaats ik als componist op dit moment hoor. Wel weet ik dat mijn Requiem mijn meest persoonlijke stuk is’. Webber componeerde zijn Requiem in de eerste plaats ter nagedachtenis aan zijn in 1982 overleden vader. Het prachtige Piu Jesu (vrome Jezus) wordt vaak als zelfstandig stuk uitgevoerd. Het lied komt regelmatig voor in de lijst van de klassieke top 100.

LLOYD WEBBER REQUIEM NUMMER 193