Mascagni – Cavalleria Rusticana

In 1889 schreef een Italiaanse muziekuitgeverij een prijsvraag uit voor een opera. Een volslagen onbekende componist, de zesentwintigjarige Pietro Mascagni (1863-1945) won de eerste prijs en het werk was binnen twee jaar één van de meest uitgevoerde opera’s ter wereld.

Leugen en bedrog. Overspel en moord. Dat zijn de ingrediënten voor de eenakter Cavalleria Rusticana (Boereneer of boerse ridderlijkheid) uit 1890 van Mascagni. Nog voordat de opera begint, is het al raak: achter de gesloten toneelgordijnen zingt Turiddu over zijn nieuwe vlam, de reeds gehuwde Lola. Als de gordijnen open gaan, zien we een dorpsplein en de ingang van een kerk. Het is Paaszondag en het dorpsmeisje Santuzza is op zoek naar haar geliefde Turiddu. Als de overspelige Lola verschijnt, wordt haar verteld dat zij als zondares de kerk niet mag betreden. De hooghartige Lola trekt zich echter niets van dat alles aan en loopt doodleuk de kerk binnen.

De opera komt pas goed op gang als het beroemde Intermezzo klinkt. Als dit ten einde is, loopt de kerk onder klokgelui leeg. Turiddu nodigt de kerkgangers uit om een glas te komen drinken, maar de wettige echtgenoot van Lola begint stennis te maken door te zeggen dat hij hem wel eens vergif zou kunnen inschenken. Het loopt uit op een duel. Turiddu, wetende dat hij de mindere is, draagt de zorg voor Santuzza en zijn ongeboren kind over aan zijn moeder. Wanhopig blijven de vrouwen achter, terwijl Turiddu sterft tijdens het gevecht. In een prachtige aria neemt hij afscheid van zijn moeder.

Hoogtepunten: Intermezzo, Ineggiamo il Signore non è morte, Mama quel vino è generoso.

MASCAGNI CAVALLERIA RUSTICANA NUMMER 194