Lotti – Crucifixus

De Italiaan Antonio Lotti (1667 – 1740) werd in Venetië geboren. Hij was de zoon van een kapelmeester. Als kind zong hij in het koor van de San Marco. Later zou hij organist worden. Op zestienjarige leeftijd schreef hij zijn eerste opera. Er zouden er nog velen volgen. Hij huwde de beroemde sopraan Santa Stella Scarabelli. Samen vertrokken ze naar Dresden om daar in dienst te treden aan het hof van de keurvorst van Saksen. Veel succes boekte Lotti met zijn Italiaans getinte opera’s.

Vanaf 1720 keerden Lotti en zijn vrouw terug naar Venetië. Opvallend was dat hij vanaf die tijd geen opera’s meer schreef, maar zich toelegde op kamermuziek en religieuze muziek. In 1736 werd de bijna zeventigjarige Lotti benoemd tot kapelmeester van de San Marco. Hij was toen al ziek.

Van zijn kerkmuziek mag de Missa Brevis (a capella) een hoogtepunt genoemd worden. Tegenwoordig beschouwt men het acht stemmige Crucifixus of Crucifix (aan het kruis geslagen) als een hoogtepunt uit zijn oeuvre. Men neemt aan dat dit indrukwekkende zangstuk uit een groter werk komt, namelijk uit een Credo, dat op zijn beurt weer een onderdeel is uit een volledige mis. Het Crucifix duurt bijna vier minuten.

LOTTI CRUCIFUX NUMMER 526