Manfredini – Concerti grossi

De Italiaanse familie Manfredini (1688-1748) bracht een aantal belangrijke componisten en musici voort. Allereerst was daar de vader, bovengenoemde componist en violist Francesco Manfredini. Francesco had twee zoons die eveneens de muziek als broodwinning kozen: Vincenzo en Gioseppe. Vanzelfsprekend leerden de broers het vak van hun vader. Vincenzo werd componist evenals Gioseppe, die tevens castraatzanger werd. De broers zochten geruime tijd hun heil in Rusland, waar Gioseppe het zelfs tot hofcomponist schopte. Ook componeerde hij een aantal opera’s die in Sint Petersburg werden opgevoerd. Voor keizerin Elisabeth componeerde hij een requiem.

Francesco Manfredini was een Italiaans componist en violist. Hij was leerling van de beroemde violist en componist Giuseppe Torelli (1658 -1709) Ook studeerde hij compositie. Manfredini is een van de tientallen Italiaanse componisten die gracieuze Concerti grossi componeerde.

Manfredini werkte als kerkmusicus en violist in de kerk Spirito Santo in Ferrara en in de San Petronio in Bologna. In 1711 werd hij benoemd tot Maestro di cappella in Monaco. Zijn lichtvoetige, zachtaardige, en met prachtige melodieën omlijstte schrijfwijze voor viool, en met name de Concerti grossi deden hem belanden in de rij van belangrijke componisten met als grote leider Corelli (1653-1713).

Francesco Manfredini schreef tenminste twee bundels Concerti grossi. Een nog zeer geliefd Concerto grosso is Opus 3 nr 12 ook wel het Weihnachtsconcert genoemd. Tevens componeerde hij oratoria, kamermuziek en een mooi concert voor 2 trompetten.

MANFREDINI CONCERTO GROSSO NUMMER 342