Marcello, de broers

De Italiaanse barokcomponist Alessandro Marcello (1673 – 1747), geboren en gestorven in Venetië, stamt uit een adellijke familie. Hij groeide op in weelde. Behalve musicus en componist was hij actief in letterkunde en filosofie. Alessandro was bekwaam in het componeren voor blaasinstrumenten, waaronder het beroemd geworden Hoboconcert in d mineur. J.S.Bach bewerkte dit concert voor klavecimbel (BWV 974). Verder schreef hij voor de menselijke stem, waaronder cantates en aria’s, en voor viool.

Zijn jongere broer Benedetto (1686 – 1739) was behalve componist ook jurist. In zijn tijd was hij wellicht bekender dan Alessandro. Onder de naam Estro poetico-armonica verscheen van zijn hand een verzameling Psalmzettingen. Ook Benedetto schreef een Hoboconcert (in c mineur). Van Benedetto is bekend dat hij in het geheim trouwde met zijn leerling Rosanna Scalfi. Het was voor een adellijk persoon verboden om met een burgerlijk meisje te huwen.

Beroemde tijdgenoten van de Marcello’s, die eveneens werkzaam in Venetië waren, waren de componisten Antonio Vivaldi en Tomaso Albinoni.

MARCELLO, DE BROERS NUMMER 650