Boulez – Pli selon pli

De Fransman Pierre Boulez (1925 – 2016) studeerde aanvankelijk wiskunde. Dit was de wens van zijn vader. Muziek kon altijd nog. Als kind volgde hij pianolessen en zong in een kerkkoor. Na een mislukte studie wiskunde deed hij toelatingsexamen tot het conservatorium maar werd afgewezen. Boulez volgde daarna compositie lessen bij Olivier Messiaen. Deze lessen brachten hem naar de avant-gardemuziek.

Thans wordt Boulez gerekend tot de laatste componist van een generatie componisten die de richting gaven aan het muziekleven van de twintigste eeuw. Naast zijn componist schap werkte hij de laatste jaren als dirigent van ’s werelds meest bekende symfonieorkesten. Op het repertoire stonden dan vaak werken van Bartok, Mahler, Debussy, Schönberg, Stravinski, Wagner.

Pli selon pli wordt als een meesterwerk betiteld. Het werk is voor zangstem (sopraan) en orkest en gebaseerd op gedichten van Mallarmé. Het werd voltooid in 1960 en herzien in 1980 en 1990. Jarenlang gold het stuk als een ‘Work in process’. Pli selon pli bestaat uit 5 delen en duurt iets langer dan een uur. De titel van het stuk verwijst naar een gedicht van Mallarmé waarin hij beschrijft over de optrekkende nevel boven de stad Brugge.

Behalve de gebruikelijke instrumenten uit het symfonieorkest worden eveneens voorgeschreven: es klarinet – sopranino klarinet – contrabas trombone – mandoline – gitaar – 4 harpen – zeer uitgebreid slagwerk, waaronder diverse kleine slag – en schudinstrumenten –

Belangrijke werken van Boulez: Le marteau sans maitre – Pli selon pli – Rituel – Structures – Repsons.

BOULEZ PLI SELON PLI NUMMER 751