Tsjaikovski – Pique Dame

De Rus Peter Tsjaikovski (1840 – 1893) wordt meestal geroemd door zijn melodische manier van componeren. Dit is niet alleen te horen in zijn balletmuziek, maar ook in zijn symfonieën, symfonische gedichten en zijn machtige vioolconcert en pianoconcert. Toch was niet iedereen in zijn geboorteland gelukkig met de melodieënmaker, hij zou te westers componeren en te weinig oog en oor hebben voor de traditionele volksmuziek uit Rusland. Met name de componistengroep De machtige vijf keerde zich tegen hem.

Tsjaikovski schreef 10 opera’s waarvan Eugen Onegin (zie archief) en Pique Dame (Schoppenvrouw) een stevig repertoire hebben gehouden. Het libretto voor de opera Pique Dame is van Modest Tsjaikovski, de broer van de componist. Tsjaikovski componeerde het werk in Florence in een tijdsbestek van anderhalve maand. Het verhaal is van Alexander Poesjkin. De première vond met zeer veel succes plaats in 1890 in het beroemde Marinsky theater in Sint-Petersburg.

Hoofdfiguur in Pique Dame is Hermann (tenor) een van afkomst Duitse officier. Hermann probeert achter het geheim te komen van een winnende formule van een kaartspel. Dit geheim wordt bewaard door een oude Gravin. Zij maakte fortuin met de winnende formule. Hermann doet er van alles aan om haar het geheim te ontfutselen. Hij gaat hierin zover dat hij zijn geliefde Liza verwaarloost. De gravin sterft uiteindelijk van angst. Het meisje Liza pleegt zelfmoord. Hermann, totaal in de ban van het kaarspel, wordt krankzinnig en maakt een eind aan zijn leven.

TSJAIKOVSKI PIQUE DAME NUMMER 749