Tsjaikovski – Eugene Onegin

De Russische dichter Alexander Poesjkin (1799-1837) kan gezien worden als de Russische Goethe. Verschillende werken van deze schrijver en dichter werden op muziek gezet door voornamelijk Russische componisten, bijvoorbeeld de opera’s Boris Godoenov (1874) van Modest Moessorgski en Eugene Onegin (1879) van Pjotr Tsjaikovski, welke in 1881 in première ging in het Bolsjojtheater van Moskou.

Pjotr Tsjaikovski (1840-1893) was van alle markten thuis. Als één van de weinige componisten hield hij zich bezig met vrijwel alle soorten muziek: ballet, opera, concerten, cellomuziek, concert ouvertures, kamermuziek, liederen, symfonische gedichten, en zes meesterlijke symfonieën met als hoogtepunten de nummers 1 Winterdromen – 4 – 5 – en 6 Pathetique.

Het verhaal van de opera Eugene Onegin: op een landgoed ontmoet Tatjana, een meisje van adel, Eugen Onegin. Nog in nachtgewaad en stapelverliefd schrijft Tatjana Onegin diezelfde avond een brief aan Onegin waarin zij haar romantische hart uitstort. Onegin zoekt haar vervolgens op en vertelt dat hij geen partij voor haar is omdat hij een man van de wereld is en ook nog eens een vrouwenversierder. Jonge meisjes zijn wel vaker verliefd, legt hij haar uit en begeleidt haar naar huis. Zes jaar later ontmoet Onegin Tatjana weer. Zij is inmiddels gehuwd met de oudere prins Gremin. De prins vertelt Onegin hoe gelukkig hij met zijn jonge vrouw is die hem een fantastische oude dag bezorgt. De rollen worden omgedraaid; nu schrijft Onegin een liefdesbrief aan Tatjana. Zij ontmoeten elkaar opnieuw, maar Tatjana laat Onegin weten dat zij, hoewel zij Onegin in haar hart bemint, haar prins Gremin voor altijd trouw zal blijven. Hoogtepunten: Liefdesverklaring Tatjana, Briefscène en de Liefdesverklaring Onegin.

TSJAIKOVSKI EUGENE ONEGIN NUMMER 429