Tsjaikovski – Mazeppa

Peter Tsjaikovski (1840 – 1893) werd geboren in de Russische stad Votkinsk circa 1000 kilometer ten noord oosten van Moskou. Aanvankelijk was Tsjaikovski ambtenaar. Pas op tweeëntwintigjarige leeftijd liet hij zich inschrijven aan het conservatorium te Petersburg. Later zou hij daar leraar worden.

Behalve symfonieën, balletmuziek, concerten etc. componeerde Tsjaikovski een tiental opera’s, waarvan Eugen Onegin, Pique Dame (Schoppenvrouw) en Mazeppa het meest bekend zijn

Het op waarheid beruste verhaal uit het begin van de 18e eeuw vertelt ons over een Oekraïense Kozak die zijn land uit handen van Rusland probeert  te houden. De Mazeppa story heeft tot de verbeelding gesproken van menig kunstenaar, waaronder de schrijvers Victor Hugo, Lord Byron en Alexander Poesjkin en de componisten Franz Liszt en Peter Tsjaikovski. Deze laatste voltooide zijn duivelse muziekdrama in 1883.

Mazeppa is het bloeddorstige verhaal over een hevige maar tragische liefde, ontvoering, politieke vervolging en wraakzuchtige moord. Een hoogtepunt in het verhaal is als de krijgsman Mazeppa een doodstrijd moet leveren doordat hij naakt op een wild paard wordt vastgebonden en vervolgens met zweepslagen de wildernis wordt ingestuurd.

Een geliefd moment uit de opera is het slot met de Waanzinscène van Maria.

TSJAIKOVSKI MAZEPPA NUMMER 686