Tsjaikovski – Seizoenen

De Rus Peter Tsjaikovski (1840 – 1893) beoefende eerst het beroep ambtenaar uit. Na een studie aan het conservatorium van Sint-Petersburg wijdde hij zich geheel aan de muziek. Hij werd na zijn opleiding leraar aan het nieuwe conservatorium van Moskou. Tsjaikovski wordt een van de meest geliefde componisten van de laatromantiek genoemd.

Tsjaikovski schreef zes Symfonieën waarvan de laatste drie zeer populair zijn, verder een hoogstaand Vioolconcert en het veel uitgevoerde Pianoconcert 1, Opera’s en Balletmuziek (waaronder het Zwanenmeer en de Notenkraker), Strijkkwartetten en Liederen en de populaire Ouverture 1812. Het is bekend dat collega componisten uit Rusland zijn westerse manier van componeren hem niet in dank afnamen. Zijn voorbeelden zouden Mozart en Mendelssohn zijn geweest. Modest Tsjaikovski, schrijver en dramaturg van beroep bracht een biografie over zijn oudere broer uit.

De Seizoenen opus 37 uit 1875  is een suite bestaande uit twaalf muziekstukken voor pianosolo. Elke maand wordt uitgebeeld door een kenmerk van het jaar in Rusland. Soms wordt een melodie uit de Seizoenen in een ander arrangement gebruikt en nemen orkesten en/of andere solo-instrumenten een of andere maand op het repertoire, zoals bijvoorbeeld de Trojka (November) en Barcarolle (juni). De maand Oktober met de titel Chant d’automne werd bewerkt voor klarinet en orkest.

Het pianowerk De seizoenen wordt huismuziek genoemd. Het werk duurt zo’n 40 minuten. Tsjaikovski componeerde veel pianomuziek voor amateurs die verlegen zaten om muziek. (Zijn lievelingsinstrument was het orkest.) Volgens overlevering vindt Tsjaikovski de opdracht eenvoudig en zelfs onbeduidend. Elke maand moet hij herinnerd worden een stuk in te leveren. Vervolgens schrijft hij het in een keer op en stuurt het naar de opdrachtgever. Ondanks een zekere nonchalance spreekt men over een briljante cyclus.  

De delen: 1. Januari – Openhaard 2. Februari – Carnaval 3. Maart – Lied van de Leeuwerik – 4. April – Sneeuwklokjes 5. Mei – Nachten 6. Juni – Barcarolle 7. Juli – Lied van Reaper 8. Augustus – De oogst 9. September – De jacht 10. Oktober – Herfstlied 11. November – Trojka 12. December – Kerstmis.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

TSJAIKOVSKI DE SEIZOENEN NUMMER 998