Tsjaikovski – Pianotrio

Van de Rus Peter Tsjaikovski (1840 – 1893) weten we dat hij de koning van de melodie was, dat hij door tijdgenoten scheef werd aangekeken omdat hij te westers zou componeren, dat hij door zijn balletmuziek de dans een enorme stimulans heeft gegeven, dat het een sentimentele man was die ook nog eens gebukt ging onder zijn homoseksualiteit, en dat hij een mysterieuze dood stierf.

Peter Tsjaikovski was de componist van het beroemde Pianoconcert, het Vioolconcert, 6 machtige Symfonieën, de Ouverture 1812, Opera’s, Symfonisch gedichten, Balletmuziek en Kamermuziek, waaronder 3 Strijkkwartetten en het vermaarde Pianotrio voor viool, cello en piano.

Tsjaikovski droeg het Pianotrio opus 50 in a mineur op aan zijn vriend en leraar, de pianist Nikolai Rubinstein (1825 – 1881), die vaak nogal kritisch tegenover het werk van zijn pupil stond. Het betreft een grootschalig werk dat in 1882 voor het eerst werd uitgevoerd. De première van het stuk, in het conservatorium van Moskou was een overweldigend succes.

Tsjaikovski’s Pianotrio heeft twee delen, in plaats van de gebruikelijke drie. Het eerste deel, met als titel Pezzo Elegiaco opent al direct met de specialiteit van de componist, een weemoedig klinkende melodie. Om beurten spelen cello, viool en piano een melancholisch thema dat door het gehele werk te horen is, tot aan de treurmars aan het slot. Het tweede deel is ontleend aan een Russische volksmelodie dat in tal van variaties ten toon wordt gespreid. Het werk duurt ca 45 minuten.

TSJAIKOVSKI PIANOTRIO NUMMER 730