Tsjaikovski – Symfonie 2 – 3  

De Rus Peter Tsjaikovski (1840 – 1893) was een allround componist. Hij componeerde kamermuziek, opera’s, balletmuziek, soloconcerten en zes machtige symfonieën. Maar niet iedereen in Rusland nam zijn petje af voor de muziek van de nerveuse en in zichzelf gekeerde componist. Nog maar enkele decennia geleden hadden muziekkenners -met name landgenoten- geen goed woord over voor de muzikale verrichtingen van Tsjaikovski. Hij zou veel te westers, te sentimenteel en te pessimistisch componeren.

Thans geldt Tsjaikovski als een gerenommeerd componist die heden ten dage ook in zijn geboorteland geloofd en geprezen wordt. Zijn werken zijn geliefd door sterke melodieën en prachtige orkestraties. Hij wordt de voorbereider genoemd van Rachmaninov, Stravinsky en Sjostakovitsj.

Symfonie 1 (Winterdromen) is als zelfstandig item opgenomen in het archief.

Symfonie 2, bijgenaamd de Klein Russische ontstond in 1872 tijdens een vakantie in de Oekraïne. In het werk laat Tsjaikovski volop volksmuziek uit het toenmalige Russische Oekraïne horen. Al direct in het eerste deel speelt de hoorn een variatie op een bekende volksmelodie Aan de oevers van de Wolga. Tijdens de finale worden er variaties op het Oekraïense lied De kraanvogel uitgevoerd.

Symfonie 3 in D, opus 29, werd gecomponeerd in 1875 en beleefde haar première in Moskou. Het werk kreeg als bijnaam Poolse Symfonie. De bijnaam dankt de symfonie aan het laatste deel: Allegro con fuoco –  Tempo di Polacca (met daarin een polonaise). Symfonie 3 bestaat uit 5 delen, in plaats van de gebruikelijke 4. Deel 2 is een van Tsjaikovski’ s vermaarde walsen. De suite-achtige Symfonie 3 duurt ongeveer drie kwartier.

TSJAIKOVSKI SYMFONIE 2 – 3 NUMMER 696