Reinecke – Fluitconcert

De Duitse componist Carl Reinecke (1825 – 1910) was de zoon van een muziekleraar. Carl componeerde reeds toen hij zeven was. Zijn eerste openbare concert als pianist was op twaalfjarige leeftijd. In de jaren veertig werkte hij als hofmusicus bij koning Christiaan in Kopenhagen. In 1851 werd hij benoemd tot leraar aan het conservatorium van Keulen. Tien jaar later werd hij dirigent van het Gewandhausorchester in Leipzig.

Als docent heeft hij veel leerlingen onder zijn hoede gehad die later bekend werden als componist: Edvard Grieg, Leoš Janáček, Isaac Albéniz, Max Bruch, Cornelis Dopper e.a.

Reinecke componeerde 300 werken, waaronder een aantal opera’s, concerten voor piano, fluit, viool en cello, een strijkkwartet en pianokwintet.

Reinecke schreef het zo bekende Fluitconcert in D uit 1908 voor de eerste fluitist van het Gewandhausorchester. De componist was toen 84 jaar. Een jaar later overleed hij. Er bestaat ook een versie voor fluit en piano. Het Fluitconcert is een repertoirestuk van de grote fluitisten, er zijn ook tientallen opnames van gemaakt.

Enkele andere componisten die fluitconcerten schreven waren o.a.: J.S.Bach, C.P.E.Bach, Mozart, Vivaldi, Stamitz, Quantz, Nielsen, Ibert, Mercadante…

REINECKE FLUITCONCERT NUMMER 748