Marche Funèbre

Van ouds af aan wordt er muziek gemaakt bij de dood of begrafenis. In de klassieke muziek is vooral het Requiem daar een voorbeeld van met daarin het door sommige componisten zo gevreesde Dies Irae (Dag des oordeels).

Het wil ook wel dat er een Dies Irae voorkomt in een ‘normale’ compositie, bijvoorbeeld: Symphonie Fantastique van Berlioz – Symfonische dansen van Rachmaninov – Nacht op de kale berg van Moessorgski – Totentanz van Liszt – Symfonie 2 van Mahler – Symfonie 3 Orgelsymfonie van Saint-Saëns.

Tijdens de barok, rond 1650 ontstonden de eerste zelfstandige dodenmarsen. Voorbeelden hiervan zijn Dead March uit Saul van Händel en Marsch uit Music for the Funeral of Queen Mary. Ook Mozart met zijn Maurerische Trauermusik en Haydn schreven dodenmarsen of stukken met een dodenkarakter.

Tijdens de Romantiek werd de dodenmars populair, het middendeel van Beethovens Symfonie 3 is hier een voorbeeld van. Het eerste deel van Mahlers Symfonie 1 is eveneens een dodenmars (Vader Jacob) evenals de Trauermarsch deel 1 van zijn Symfonie 5. Andere bekende dodenmarsen zijn de Marche Funèbre’s van Chopin, Wagner Dodenmars uit Götterdämmerung, Trauervorspiel und Trauermarch alsmede het Symfonisch gedicht Heroïde Funèbre van Liszt, Marche Funèbre d’une marionette van Gounod en uit het Album voor de jeugd van Tsjaikovski Begrafenis van een pop. In 2013 was de wereldpremière van de Totentanz voor bariton, mezzosopraan en orkest ter nagedachtenis van componist Witold Lutoslawski. Van de Nederlandse componiste Henriëtte Bosmans verscheen in 1945 Doodenmarsch, declamatorium met orkest.

Luister ook eens naar Trauermarsch van Widmann

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

MARCHE FUNÈBRE NUMMER 962