Borodin – In de steppen van Centraal Azië

Alexander Borodin werd in 1833 geboren in Sint-Petersburg, hij stierf daar in 1877. Hij was de buitenechtelijke zoon van een edelman en zijn minnares. Als kind kreeg hij pianoles. Als jongeman bekwaamde hij zich in de geneeskunde en studeerde op de academie waar ook de  beroemde dokter Pavlov aan verbonden was. Hij werd zelfs doctor in de chemie. Als dertigjarige volgde hij compositielessen bij Balakirev, die behalve componist, hoogleraar in de chemische wetenschappen was. Borodin kreeg drie dochters bij de pianiste Jekaterina Protopopova. Naast het beroep van chemicus en fysicus bleef muziek zijn tweede beroep.

Samen met de componisten Rimsky-Korsakov, Cui, Balakirev en Moessorgsky was hij lid van de componistengroep De machtige vijf. Verder was hij een bewonderaar van componist Michael Glinka (1804 – 1857) en de Russische volksmuziek. Als componist is Borodin vooral bekend van de opera Prins Igor, de Polowetser dansen en het Strijkkwartet 2.

Het was niemand minder dan de populaire pianist, componist en dirigent Franz Liszt (1811 – 1886) die in 1880 met veel succes Bordodins Symfonie 1 uitvoerde. Als dank droeg Borodin zijn Symfonisch gedicht In de steppen van Centraal Azië aan hem op. Het werd opgedragen ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van tsaar Alexander II. Met zijn natuurbeschrijvende- en folkloristische elementen werd het werk een doorslaand succes. 

In de steppen van Centraal Azië is een goed voorbeeld van een programmamuziekstuk. De delen zijn: 1 De weidsheid van de steppen – 2 Russisch lied – 3 Een karavaan – 4 Het Oriëntaals lied (Indomaleisisch).

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

BORODIN IN DE STEPPEN VAN CENTRAAL AZIE NUMMER 961

Nota bene

Als kind, veelal door zijn moeder onderwezen, speelde hij fluit en piano. Later kwam daar de cello bij. Het is bekend dat de componist vooral kamermuziek in zijn hart sloot.

In zijn beroemd geworden Strijkkwartet 2 legde de componist in de cellopartij zeer romantische thema’s neer. Hij droeg het stuk op aan zijn vrouw, de pianiste Jekaterina Protopopova, toen zij elkaar twintig jaar kenden.