Borodin – In de steppen van Centraal Azië

Alexander Borodin werd in 1833 geboren in Sint-Petersburg, hij stierf daar in 1877. Hij was de buitenechtelijke zoon van een edelman en zijn minnares. Als kind kreeg hij pianoles. Als jongeman bekwaamde hij zich in de geneeskunde en studeerde op de academie waar ook de  beroemde dokter Pavlov aan verbonden was. Hij werd zelfs doctor in de chemie. Als dertigjarige volgde hij compositielessen bij Balakirev, die behalve componist, hoogleraar in de chemische wetenschappen was. Borodin kreeg drie dochters bij de pianiste Jekaterina Protopopova. Naast het beroep van chemicus en fysicus bleef muziek zijn tweede beroep.

Samen met de componisten Rimsky-Korsakov, Cui, Balakirev en Moessorgsky was hij lid van de componistengroep De machtige vijf. Verder was hij een bewonderaar van componist Michael Glinka (1804 – 1857) en de Russische volksmuziek. Als componist is Borodin vooral bekend van de opera Prins Igor, de Polowetser dansen en het Strijkkwartet 2.

Het was niemand minder dan de populaire pianist, componist en dirigent Franz Liszt (1811 – 1886) die in 1880 met veel succes Bordodins Symfonie 1 uitvoerde. Als dank droeg Borodin zijn Symfonisch gedicht In de steppen van Centraal Azië aan hem op. Het werk werd een doorslaand succes. Het werk werd opgedragen ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van tsaar Alexander II.

In de steppen van Centraal Azië is een goed voorbeeld van een programmamuziekstuk. De delen zijn: 1 De weidsheid van de steppen – 2 Russisch lied – 3 Een karavaan – 4 Het Oriëntaals lied (Indomaleisisch). 

BORODIN IN DE STEPPEN VAN CENTRAAL AZIE NR 889