Martinů – Dubbelconcert

De Tsjechisch Amerikaans componist Bohuslav Martinů (1890 -1959) werd als zoon van een schoenmaker geboren in het Tsjechische plaatsje Polička. Van een stadsgenoot ontving hij zijn eerste vioollessen. Hij mislukte op het conservatorium. Als violist speelde hij in het symfonieorkest van Praag. Compositieles nam hij van de componist Jozef Suk. Als dertiger ontwikkelde hij zich verder in Parijs en ging studeren bij de vermaarde componist Albert Roussel (1869 – 1937). Al snel verwierf hij naam en behaalde muziekprijzen. Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vluchtte hij naar Amerika waar hij zich in 1952 als staatsburger liet inschrijven. Na de oorlog keerde hij terug naar zijn geboorteland, waar hij les ging geven aan het conservatorium in Praag. Hij stierf in Rome.

Het oeuvre van Martinů oeuvre telt 400 zeer veelzijdige werken, waaronder een zestal symfonieën, opera’s, concerten, kamermuziek, toneelmuziek, filmmuziek en liederen. Zijn onderwerpen ontstonden vaak uit de dagelijkse realiteit. De muziek kenmerkt men als gevarieerd, levendig en origineel. Vooral zijn ritmische vitaliteit valt op en doet denken aan Igor Stravinsky.

Vanwege de oorlogsdreiging verbleef Martinů de late jaren dertig in Zwitserland. Daar verscheen in 1938 zijn eerste grote succes: Dubbelconcert voor twee strijkorkesten, piano, en pauken. Het concert heeft duidelijk verwantschap met het oude Concerto Grosso. Het stuk herbergt, behalve persoonlijke ervaringen, de angstige tijd van die jaren voor de oorlog. De première van het stuk werd gespeeld door het Basel Kamer Orkest. Het Dubbelconcert duurt ongeveer 20 minuten.

Luister ook eens naar het hoboconcert van deze componist!

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

MARTINŮ DUBBELCONCERT NUMMER 544