Otterloo – Filmmuziek

De Nederlander Rogier van Otterloo (1941 – 1988) was de zoon van componist en dirigent Willem van Otterloo. Vader van Otterloo was chef-dirigent van het Residentie Orkest. Als kind speelde Rogier viool en later slagwerk. Op het conservatorium studeerde hij piano, fluit en muziektheorie.

In de begin jaren 60 speelde hij vooral jazz en was pianist bij het Lurelei cabaretgezelschap. In de jaren zeventig speelde hij samen met muziekcoryfeeën als Louis van Dijk, Rita Reys, Frits Lambrechts , Thijs van Leer, Edwin Rutten. Rogier was tevens dirigent van het orkest dat het Eurovisie Songfestival begeleidde.

Als componist van filmmuziek kreeg Rogier van Otterloo voor het eerst succes met Turks Fruit (1973). Multi-instrumentalist Toots Thielemans speelde op mondharmonica het inmiddels overbekende thema. In sneltreinvaart componeerde Van Otterloo vervolgens muziek bij tv-reclames, televisieseries en bioscoopfilms als Keetje Tippel en Soldaat van Oranje.

In 1980 werd hij aangesteld als vaste dirigent van het Metropole Orkest. Hij verving hierbij de legendarische Dolf van der Linden. Door jonge musici aan te trekken en vooral de slagwerksectie uit te breiden maakte hij van het orkest misschien wel het grootste professionele pop- en jazzorkest ter wereld

Als arrangeur en componist ontving hij diverse prijzen, waaronder een Edison en Gouden harp. In 1986 stond hij met het Metropole Orkest op het North Sea Jazz Festival.

OTTERLOO FILMMUZIEK NUMMER 755