Spohr – Klarinetconcert

De Duitser Louis Spohr (1784 – 1859) was in zijn tijd een beroemd violist.  Niemand minder dan duivelskunstenaar Nicolo Paganini (1782 – 1840) streed met hem om de eer de allerbeste violist ter wereld te zijn. In Wenen raakte Spohr bevriend met Ludwig van Beethoven (1770 – 1827). Internationale roem verkreeg hij in 1816 in de Scala te Milaan met zijn Vioolconcert 8 in a mineur. Dit concert heeft tot heden repertoire gehouden.

Als vijfjarig knaapje ontving Spohr zijn eerste vioollessen. Hij was de zoon van muzikale ouders. Deze trokken beroepsviolisten aan om hem les te geven. Daar kwamen later de vakken harmonie en contrapunt bij. Als jongeman maakte hij als vioolvirtuoos reizen door Europa. Spoedig kreeg hij een baan als concertmeester en dirigent bij een hofkapel. Spohr was een van de eerste dirigenten die een dirigeerstokje ter hand nam! Ook wordt de schoudersteun voor de viool aan hem toegeschreven. In 1832 publiceerde hij een methode voor het vioolspel.

Na zijn huwelijk met een harpiste componeerde hij tal van werken voor harp en viool. Doch het meest is hij bekend geworden als componist van Viool – en Klarinetconcerten. Behalve deze soloconcerten componeerde hij Opera’s, Oratoria, Symfonieën, Kamermuziek, waaronder 80 strijkkwartetten. Zeer de moeite waar is ook zijn Nonet voor fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, viool, altviool, cello en contrabas.

Als 40 jarige werd hij hofkapelmeester bij Willem de II. Als violist, dirigent, pedagoog en organisator van muziekfeesten en abonnementsconcerten bracht hij het muziekleven rond de stad Kassel tot grote hoogte. In deze stad is later van hem een museum ingericht.

In 1809 werd de eerste uitvoering gegeven van het Klarinetconcert 1 in c mineur. Hij schreef het concert al zou het een vioolconcert betreffen. Het was vrijwel onbespeelbaar. Er werden veranderingen aan de klarinet toegepast om het concert toch enigszins bespeelbaar te maken. Spohr schreef 4 klarinetconcerten, allen voor zijn vriend Johann Simon Hermstedt.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

SPOHR KLARINETCONCERT 1 NUMMER 756