Mahler – Das klagende Lied

De in de Bohemen geboren Oostenrijker Gustav Malher (1860 – 1911) was in zijn tijd een gevierd dirigent en componist. Mahler is de geschiedenis ingegaan als componist van grootschalige werken voor symfonie orkest. Hij componeerde 10 symfonieën waarvan verschillende met koor. Verder zijn geliefd de orkestliederen of symfonische liedcycli waaronder Lieder eines fahrenden Gesellen – Knaben Wunderhorn – Rückert-Lieder – Kindertotenlieder – Das Lied von der Erde.

Das klagende Lied is een cantate voor zangsolisten koor en uitgebreid symfonie orkest geschreven rond 1880 en herzien in 1901. Omdat het vol dramatiek zit, staat het werk dicht bij de opera. De cantate behelst een reusachtige partituur met zelfs nog een extra orkest achter de bühne (off-stage orkest).

Het stuk is gebaseerd op een sprookje waarvan Mahler zelf de teksten heeft bewerkt en herschreven. Hij schreef het tijdens zijn laatste jaar aan het conservatorium, hij was nog geen 20 jaar. Het kan beschouwd worden als Mahlers eerste grote werk. Kenners zullen thema’s herkennen die later in zijn begin symfonieën terugkomen. Het werk bevat drie delen: 1. Waldmärchen (bos-sprookje) 2. Der Spielmann (de minstreel) 3. Hochzeitsstück (bruiloftsfeest). Het stuk duurt ruim een uur.

MAHLER DAS KLAGENDE LIED NUMMER 757