Mahler – Symfonie 7

Gustav Mahler (1860 – 1911) was een Oostenrijks componist en dirigent. Hij was o.a. dirigent van de Wiener Philharmoniker. Mahler is de geschiedenis ingegaan als componist die de laatromantiek over liet gaan naar het tijdvak van de modernen. Hij schreef 10 meesterlijke symfonieën, waarbij de menselijke stem soms deel uitmaakte van het geheel.

Symfonie 7 werd in 1908 voltooid. Mahler dirigeerde de première in Praag. De componist zelf was zeer tevreden over zijn werk, het publiek en critici waren terughoudend. In de symfonie waren al sporen van atonaliteit aanwezig. Klankkleur voerde de boventoon.Het werk verlangt een uitgebreid symfonieorkest waarin voor symfonische begrippen niet alledaagse instrumenten meespelen zoals een gitaar en mandoline. Zoals bij Mahler wel meer geldt, maakt hij zeer veel gebruik van hoorns.

Symfonie 7 werd Mahlers meest abstracte symfonie. In 1904, begon de componist aan de delen 2 en 4, welke hij Nachtmusik noemde. Het werk wilde echter niet vlotten. Een jaar later, tijdens een roeitocht over de Wörthersee kreeg hij inspiratie voor het eerste deel. (Behalve wandelen en fietsen, deed de componist ook aan roeien).Tijdens het afronden van Symfonie 7 verliep het huwelijk van Mahler met zijn vrouw Alma verre van soepel. Mahler-freaks wijzen er op dat dit ongeluk in delen cq fragmenten te horen zou zijn.

Het werk bestaat uit 5 delen waarvan de eerste 4 delen alleszins opgewekt zijn: Langsam – Nachtmusik 1 – scherzo – Nachtmusik 2 – Finale. Het mag niet verwonderlijk heten dat Symfonie 7 de bijnaam  meekreeg van Lied der Nacht.

MAHLER SYMFONIE 7 NUMMER 704