Penderecki – Symfonie 7 (Jerusalem)

De Pool Krzysztof Penderecki werd in 1933 geboren in de stad Dębica, hij stierf in 2020 in Krakau. Zijn vader stimuleerde hem om een muziekinstrument te bespelen, het werden de viool en piano. In Krakau studeerde hij muziek aan het conservatorium en filosofie en kunstgeschiedenis aan de universiteit.

In 1959 werden zijn eerste composities beloond met Poolse staatsprijzen. Internationaal kwam hij in de belangstelling te staan met de David-psalmen uit 1958 voor gemengd koor en orkest, Emannationen uit 1959 voor 2 strijkorkesten, Anaklasis uit 1960 voor strijkers en slagwerk, en Threnos uit 1960 Treurmnuziek Hiroshima voor strijkers. Gezien de moderniteit van zijn werk was niet iedereen enthousiast over zijn composities.

De gelovige Penderecki componeerde in 1996 zijn Symfonie 7 (oorspronkelijk een oratorium). Hij deed dit in opdracht van de stad Jerusalem die haar 3000-jarig bestaan vierde. Het werk kreeg de bijnaam de Zeven Poorten van Jerusalem. Het zevendelige werk is geschreven voor symfonieorkest, drie koren, zangsolisten en een spreker. Hier en daar wordt Sjostakovitsj geciteerd.

  1. Magnus Dominus et laudabilis nimis (Psalm 48)
  2. Si oblitus fuero tui, Jerusalem (Psalm 137)
  3. De Profundis (Psalm 130)
  4. Si oblitus fuero tui, Jerusalem (Psalm 137 en Jesaja)
  5. Lauda Jerusalem (Psalm 147)
  6. Facta es super me manus Domini (Ezechiël)
  7. Haec dicit Dominus (Ezechiël en Daniël).

PENDERECKI SYMFONIE 7 POORTEN JERUSALEM NR 807

Nota bene

De Poolse componist Krzysztof Penderecki (1933 – 2020) had een passie voor plantkunde en vooral van bomen. Hij creëerde bij Krakau zijn eigen arboretum (bomentuin). Het werd met 18.000 bomen de grootste bomentuin van Polen. De bomen bracht hij mee uit alle delen van de wereld. Soms smokkelde hij ze mee in zijn bagage. Híj noemde zijn arboretum een onvoltooide symfonie. Zijn Symfonie 8 ‘Lieder der Vergänglichkeit’ was bedoeld als een ode aan de boom. Maar het project evolueerde naar een soort treurzang over het stervende bos. Het is eigenlijk mijn pastorale, aldus de componist.