Sousa – The March King

John Philip Sousa (1854 – 19 32) was een Amerikaans musicus. Zijn vader was trombonist in een militair orkest. Op jeugdige leeftijd kreeg John onderricht in zang, viool, piano en diverse blaasinstrumenten. Tenslotte koos hij voor de trombone. Later zou hij militaire orkesten dirigeren. Hij schreef marsen, operettes, walsen, liederen en diverse soorten muziek voor harmonieorkest. Het muziekinstrument Sousafoon is naar hem vernoemd.

John Philip is 13 jaar als hij als trombonist een plaats krijgt in een militaire band. Een paar jaar later schrijft hij zijn eerste compositie. Hij is twintig als hij de trombone verruilt voor de viool waarmee hij in verschillende orkesten gaat spelen. Tevens dirigeert hij. 

In 1879 wordt hij in Washington dirigent van de United States Marine Band. Een paar jaar later richt hij zijn eigen harmonieorkest op: Sousa’s New Marine Band. In 1982 componeert hij de operette The Smugglers en in de jaren negentig maakte hij zeer succesvolle wereldtournees.

De mars Stars and Stripes Forever werd in 1896 gecomponeerd. De mars is berucht bij bespelers van de piccolo vanwege een virtuoze solo in het middendeel. De mars is het visitekaartje van de militaire band The President Own. Sousa kreeg de bijnaam The March King.

SOUSA THE MARCH KING NUMMER 806