Wilson Brian

Brian Wilson werd in 1942 geboren in Hawthorne in de Amerikaanse staat Californië op een steenworp afstand van de stranden en oceaan. Hij was liedjesschrijver, zanger en bassist bij de Beach Boys. De band werd in 1961 opgericht door drie broers Wilson, een neef en een schoolvriend. Brian werd de leider. Vader Wilson, zelf een liedjesschrijver, werd manager van de groep. Een kenmerk van de band was hun close harmony zang met teksten over het surfen en meisjes. De eerste hit was Surfin.

Geleidelijk aan verdween Brian uit het zicht van de groep om zich geheel te wijden aan het componeren. Optreden deed hij met tegenzin. De groep ging dan ook zonder Brian op tournee. De bandleden karakteriseerde hem als een muzikaal genie.

Brian was fan van de Beatles. Hij probeerde de songs van de Engelse groep te evenaren, met name de liedjes van de LP Rubber Soul en later Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. 

Het is bekend dat hij soms onder invloed van drugs componeerde. Lange tijd was hij onder behandeling van een psychiater.

In 1966 verscheen het studioalbum Pet Sounds. Het werk kreeg lovende kritieken. Kenners rekenden het werk zelfs tot het beste dat ooit op lp was verschenen. Het had een klein jaar geduurd voor het werk was voltooid. Een zeer geliefd nummer is God Only Knows, Wouldn’t It Be Nice. Brian produceerde het album en schreef twaalf van de dertien nummers. Een hitsingle uit 1966 is Good Vibrations, eveneens door Brian geschreven.

WILSON BRIAN NUMMER 805