Vasks – Oeuvre

Pêteris Vasks werd in 1946 geboren in Letland. Hij was de zoon van een predikant. Aanvankelijk speelde hij contrabas in verschillende professionele orkesten en ensembles, waaronder de Litouwse Nationale Filharmonie en het orkest van de Letse Radio en Televisie. Hij heeft echter altijd beweerd dat de cello zijn meest geliefde instrument is.

In de jaren 70 volgde hij de studie compositie aan het conservatorium van Riga. Een bekend collega componist uit Letland is Arvo Pärt.

Na een experimentele start werden zijn werken geleidelijk aan tonaal. Behalve oude Letse muziek gaan zijn werken over de toekomst van mens en natuur. Vaak schept hij hiermee duistere en klagende muziek. Vanwege zijn politiek getinte werken (tegen de communistische overheersing) was voor de componist raadzaam deze werken pas na de val het communisme te laten publiceren en uit laten voeren..

Composities zijn o.a.: Religieuze muziek waaronder Pater Noster en Donna nobis pacem, het Vioolconcert Distant light, Altvioolconcert, Celloconcerten, Symfonieën.

VASK OEUVRE NUMMER 804

 

Nota bene

Als jongen woonde hij aan de rand van het IJzeren gordijn. Het huis stond op militair grondgebied. Vader was dominee. Religie was gevaarlijk onder het communistische regime. Kerken werden gebruikt als paardenstal of werden omgetoverd tot zwembad.

Er was geen televisie in huis en ook geen platenspeler. In plaats van dat werden er huisconcerten gegeven. De hele familie deed aan muziek. Als gelovige mocht hij niet naar het conservatorium maar moest genoegen nemen met een gewone muziekschool.