Porter Cole – Broadway Componist

De componist en songwriter Cole Porter werd in 1891 in de Amerikaanse stad Peru geboren. Hij stierf in 1964. Hij stamt uit een welgestelde familie. Van jongs af aan speelde hij piano. Aan de Yale-universiteit studeerde hij talen en muziek. Tegen de wil van zijn familie besloot hij om musicus te worden. In de jaren 20 en 30 was hij een belangrijk songwriter. In tegenstelling tot collega Broadway-componist George Gershwin (1898 – 1937) schreef Porter zowel de muziek als tekst voor zijn songs. Broadway-collega Irving Berlin deed dit eveneens (1888 – 1989).

Porter was homoseksueel. Toch trouwde (1919) hij met de rijke Linda Lee Thomas. Hij vestigde zich in Parijs waar hij tevens aan het conservatorium muziek studeerde. Later zou het echtpaar zich in Hollywood vestigen.

In 1937 werd hij vrijwel kreupel door een ongeluk met een paard. Zijn rechterbeen zou later geamputeerd worden.

Porter componeerde muziek voor musicals en films. Zeer bekend werd zijn muziek voor de musical Kiss me Kate uit 1948. Enkele bekende songs: I get a Kick out off You – In the Still of the Night – I’ve you got under my skin – True Love –

Naast andere beroemdheden kreeg Cole Porter (gespeeld door Yves Heck) een plaatsje in de Woody Allens film Midnight in Paris (2011).

PORTER COLE BROADWAY COMPONIST NR 816