Reincken – Orgelmeester

Johann Adam Reincken (1623 – 1722) gold als een Nederlands/ Duits organist en componist. Waar deze orgelmeester geboren is, is niet met zekerheid te zeggen. Wel weten we dat hij in Deventer gedoopt is. Deventer was eveneens de geboorteplaats van een andere orgelgrootheid, Jan Pieterszoon Sweelinck (1562 – 1621), de latere organist van de Oude Kerk in Amsterdam, waarin hij tevens begraven werd. Het schijnt dat Reincken les van hem heeft gehad.

Reincken vestigde zich als organist in Hamburg. Hij raakte daar bevriend met collega organist en componist Dietrich Buxtehude (1637 – 1707). De orgel-improvisatiekunst stond in Noord Duitsland zeer in de belangstelling. Reincken was een meester in het improviseren, evenals de jonge Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) die een groot bewonderaar van Reincken was. Van heinde en verre kwamen muziekliefhebbers luisteren naar het orgelspel van Reincken. Een bekend orgelwerk van hem is de koraalfantasie over de oude Lutherse hymne An Wasserflussen Babylon (Rivers on Babylon).

In 1687 verscheen zijn kamermuziekcollectie Hortus Musicus. Bach zou van deze sonates delen omwerken voor klavecimbel. Reincken had grote invloed op het muziekleven van het noorden van Duitsland. In 1678 was hij een van de oprichters van de Hamburgse opera,

REINCKEN ORGELMEESTER NUMMER 768