Resphigi – Pini di Roma

De Italiaan Ottorino Resphigi (1879-1937) ontving zijn eerste muzieklessen van zijn vader, een vooraanstaand man uit een bekende Bolognese familie. Ottorino studeerde in Rusland bij Rimski-Korsakov en later bij doctor Max Bruch, de componist van Kol Nidrei voor cello en orkest en het vermaarde Vioolconcert. Resphigi werd later directeur van het koninklijk muziekinstituut in Rome.

Liet Beethoven vogels klinken door een fluit of hobo, Respighi liet het geluid van de nachtegaal opnemen en tijdens het concert door een grammofoon afdraaien. Vele bedenkelijke gezichten waren het gevolg en er werd schande over gesproken!

Pini di Roma is onderdeel van een Romeinse trilogie bestaande uit drie suites: Fontana di Roma, Pini di Roma en Feste Romane. De drie suites zijn gebasseerd op thema’ s uit Rome: de Fonteinen, Pijnbomen en feesten.

In het stevige brok muziek van de Pini di Roma (1923) worden vier landschappen uit het antieke Rome tentoongesteld in de vorm van een symfonische suite. Een briljant orkestwerk waarin ook impressionistische klanken de revue passeren. Het is te beschouwen als een symfonische liefdesverklaring aan Rome. Elk deel speelt zich af in een andere omgeving waar zich pijnbomen bevinden De pijnbomen van de Villa Borghese; Pijnbomen bij een catacombe (met melodieën uit de Gregoriaanse dodenmis.) De pijnbomen van het Janiculum (waarin geluidsopnamen van echte nachtegalen.) De pijnbomen langs de Via Appia: Uit de ochtendnevel doemt de cadans op van de oude roem van de Romeinse legioenen. In hun midden worden klagende gevangenen uitgebeeld door de althobo. Doch het geklaag wordt overmeesterd door een langzaam oprukkende instrumentenmassa. Behalve de geluidsopname van de nachtegaal, speelt een uitgebreid symfonieorkest, een piano, celesta en orgel.

RESPHIGI PINI DI ROMA NUMMER 312