Rue, de la – Oeuvre

Pierre de la Rue (ca 1450 – 1518) komt uit het Belgische Doornik. Hij was zanger (tenor), componist en geestelijke. Hij geldt als een der belangrijkste componisten van zijn tijd. Zijn naam wordt genoemd in de archieven van Brussel, Gent, Kamerijk, Keulen en Den Bosch. In verschillende archieven wordt de naam Peter van der Straten genoemd. Over zijn jeugd en begin jaren is niets bekend. Wel is bekend dat hij, eenmaal volwassen, zeer reislustig was en een beroemd man. Hij werd zelfs opgenomen in het kapel van keizer Maximiliaan I. Ook was hij werkzaam als hof musicus in Spanje en Engeland.

De la Rue werd in hetzelfde jaar geboren als Jeroen Bosch (1450 – 1516). Met deze schilder was hij lid van de Lieve Vrouw Broederschap in Den Bosch. Zijn laatste levensjaren sleet hij als zanger en componist bij Karel de V. Vanaf 1516 was hij kanunnik te Kortrijk.

Het moge niet verwonderlijk zijn dat Pierre de la Rue als zanger en kanunnik componeerde voor de menselijke stem. Hij schreef Missen, Motetten, Magnificats, Chansons etc. De componist was een specialist in het componeren van polyfonische werken (meerdere stemmen, melodieën tegelijkertijd, waarbij getracht wordt dat elke stem even belangrijk is).

Drie werken: Missa l’Homme Arme – Missa Inviolata – Requiem

RUE DE LA OEUVRE NUMMER 770