Strategier – Oeuvre

De Nederlandse componist en organist Herman Strategier werd in 1912 geboren in Arnhem, hij stierf in 1988. Als kind assisteerde hij zijn vader met registreren en muziek om te slaan bij het kerkorgel. Later zou hij zijn vader opvolgen als organist van de Walburgiskerk in zijn geboorteplaats, dat was in 1935. Zijn muzikale opleiding volgde hij aan de kerkmuziekschool in Utrecht waaronder orgellessen bij Hendrik Andriessen. Na de tweede wereldoorlog werkte hij als organist in Zeist en gaf les aan de kerkmuziekschool in Utrecht. In 1949 volgde hij Hendrik Andriessen op als organist van de Catherina Kathedraal in Utrecht

In 1959 verscheen de Rembrandt cantate, voor solisten, koor en orkest. Het werk werd in opdracht geschreven voor de 290ste sterfdag van Rembrandt van Rijn. Na de moord op de Amerikaanse president Kennedy voert hij tijdens een herdenkingsdienst het Requiem van Duruflé uit met het Utrechts Stedelijk Orkest. Strategier schreef zelf ook een Requiem (1961). Als leraar theorie gaf hij ook theorie aan het conservatorium van Utrecht en de Universiteit.

Strategier, in de eerste plaats rooms-katholiek kerkmusicus, componeerde ruim 400 werken. Hij werd hierin beïnvloed door Hendrik Andriessen (1892 – 1981). Hij was een bewonderaar van Gabriel Fauré (1845 – 1924) en de Franse impressionisten. Met lede ogen zag hij aan dat halverwege de jaren 60 het gregoriaans verdween en er meer en meer Nederlandse teksten werden gezongen. Zijn oeuvre bestaat uit Missen, waaronder de veelgeprezen Missa Cathedralis en Missa Trium Puerorum, een Requiem, Stabatmater, Motetten en Psalmbewerkingen, en een Gloria. Verder noemen we wereldlijke liederen en oratoria, orgelwerken waaronder Voluntary for a cathedral organ (1975), Pianowerken, Kamermuziek en werken voor diverse instrumenten(combinaties).

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

STRATEGIER OEUVRE NUMMER 978