Tippett – Werken

Sir Michael Tippett (1905 – 1998) was een Engels componist. Hij was de zoon van een succesvol zakenman en een kunstminnende moeder. Als 18 jarige schreef hij zich in aan het Londense Royal College of Music. Zijn vakken werden compositie, directie, viool en piano. Aanvankelijk verdiende hij de kost als muziekleraar op een middelbare school en dirigent van amateurkoren en orkesten. Tevens gaf hij les aan een school voor volwassenonderwijs en dirigeerde een orkest met werkloze musici.

In 1944 werd hij bekend met zijn oratorium A child of our time. Veel eerdere werken had hij vernietigd. Zijn leven lang bleef hij zich inzetten voor het muziekonderwijs. Ook schreef hij over muziek en was actief bij de radio.

Tippett was 45 jaar toen hij besloot zich volledig aan het componeren te wijden. Midden jaren vijftig verscheen de opera The midsummer marriage (1946). Na een bezoek aan de Verenigde staten in 1965 werden zijn composities beïnvloed door de jazz en blues. Niet iedereen kon de verandering in zijn latere werken goedkeuren. Men bleef zijn lyrische werken uit zijn beginperiode het meest waarderen. Men beschouwt Tippett samen met Benjamin Britten (1913 – 1976) tot een van de belangrijkste Engelse componisten van de twintigste eeuw.

Andere nog niet genoemde werken zijn: Fantasie op een thema van Corelli (1953), Concert voor twee strijkorkesten (1939). Tippett componeerde 4 symfonieën.

TIPPETT WERKEN NUMMER 605