Vrouwelijke componisten na 1900

Lera Auerbach (1973) is een Amerikaanse pianiste en componiste van eigentijdse muziek, geboren in Rusland. Haar moeder was pianolerares. Ze was 12 toen ze al een opera schreef en 18 jaar toen ze een concerttournee door Amerika begon en daar bleef. Ze speelde o.a. met Gidon Kremer, die in het vervolg haar composities uitvoerde. Haar muziek wordt gekenmerkt door vrijheid van stijl, tonale en atonale muziek en Juxtapositie. Lera componeerde voor viool, piano, cello, strijkorkest, requiems en balletten.

Grażyna Bacewicz (1909 – 1969) was een Pools componiste. Haar vader en broers waren eveneens componisten. Van huis uit was ze violiste. Zij studeerde in Warchau en later in Parijs bij Nadia Boulanger. Haar composities waarin de viool vaak een hoofdrol speelt werden geleidelijk van neoklassiek naar bijna atonaal. Behalve voor viool, waaronder zeven concerten en sonates, schreef ze symfonieën, celloconcerten, concert voor groot symfonieorkest, strijkkwartetten, kamermuziek met werken voor altviool, cello, orgel, hobo en een pianoconcert.

Sally Beamish (1956) werd geboren in Londen.  Sally studeerde altviool en compositie. Ze werd huiscomponist van het Schots Kamerorkest en het Zweeds Kamerorkest. Voor de BBC presenteert ze muziekprogramma’s. Composities: Symfonieën, Altvioolconcerten, Liederen, Celloconcert, Trompetconcert, Fluitconcert, Accordeonconcert, de Opera Monster, muziek voor Harp, Saxofoon, Orkest, Koor, Dubbelconcert voor Janine Jansen en Martin Fröst, The Tempest voor Ballet…

Margaret Allison Bonds (1913 – 1972) was een Amerikaanse pianiste, arrangeur en componiste, dochter van een arts en kerkmuzikante. Ze groeide op in een zwarte gemeenschap van schrijvers, componisten en andere kunstenaars. Ze kreeg als een van de eerste zwarte componisten erkenning in de Verenigde Staten. Haar arrangementen, waaronder He’s Got the Whole World In His Hands ontvingen veel lof. Bonds was 16 toen ze zich inschreef aan de universiteit. Zij werd Bachelor of Music en Master of Music. Later ging ze naar de beroemde Julliard School of Music in New York. Een werk uit die tijd is The Negro Speaks of Rivers voor zang en piano. In 1933 trad ze als pianiste, als eerste zwarte persoon op met het Chicago Symphony Orchestra. In de jaren 60 van de 20e eeuw verschenen diverse muziek theaterwerken van Margaret Bonds, meestal op teksten van Langston Hughes: Shakespeare in Harlem, The Negro speaks of Rivers, Songs of the Seasons e.a.

Anna Clyne (1980) is een Engels componiste woonachtig in New York. Zij componeert eigentijdse klassieke muziek zowel akoestisch als elektrisch. Als kind kreeg ze piano en cello les. Als 12-jarige werd haar eerste compositie uitgevoerd. Ze studeerde muziek in Edinburgh, Ontario en Manhattan en maakte deel uit van de muziekorganisatie Bang on a Can in New York. Visuele aspecten worden veelal opgenomen in haar composities. Haar vroege balletmuziek wordt gekenmerkt door het gebruik van elektronische muziek en ook wel tape. Ongewone bezettingen zoals bijvoorbeeld een werk voor honderd cellisten zijn niet ongebruikelijk. Clyne schreef een vioolconcert met een gefluisterde voordracht van een gedicht en een zeer populair celloconcert in 5 delen. Haar werk Weathered is meer dan acht miljoen keer afgespeeld op Spotify. Clyne componeert in de stijl van bekende klassieken en is daarmee toegankelijk voor een groot publiek, zoals bijvoorbeeld haar klarinetconcert Weathered uit 2022.

 Anne Dudley (1956), geboren in Kent, is vooral bekend als filmcomponist en televisieseries. Zij genoot een klassieke opleiding en werkte vooral als sessiemuzikant bij de avant-garde popgroep The Art of Noise. Ze werkte met verschillende popgroepen als Pet Shop Boys en Sting. In 1998 won ze een Oscar voor de beste filmmuziek, The Full Monty. Ze leverde eveneens bijdragen aan de film Les Misérables. Beginjaren twintig was ze huiscomponist van het BBC Concert Orchestra. 

 Phamie Gow (1980) De componiste en multi-instrumentaliste studeerde aan de Royal Scottish Academy of Music and Drama in Glasgow en had op 19-jarige leeftijd twee albums uitgebracht – Winged Spirit en ‘Lammermuir. Haar compositie War Song is verschenen op een aantal bestverkochte compilaties. Ze bracht 10 albums uit. Ze schreef film- en theatermuziek. Voor pianosolo schreef ze Sweet Frederik. Ze trad over de hele wereld op en zong en speelde voor Dalai Lama, Prinses Anne en Koningin Elisabeth. Ze werkte ook samen met Philip Glass. Haar pianostuk War Song haalde de Hall of Fame van 2021 op de Classic FM 2021-hitlijsten. Ze zong ook Mahler’s Symfonie 8 in Carnegie Hall, New York.

 Helen Grime (1981) is een componiste uit Schotland, geboren in het Engelse York. Haar werk Virga werd beoordeeld als een van de beste klassieke werken van de jaren 2000. Ze was hoboïste en begon op 12-jarige leeftijd te componeren. Ze studeerde aan het Royal College of Music en speelde hobo in diverse orkesten. In 2010 werd ze docent compositie in Londen. Werken: Hoboconcert, Kameropera, Liederen, Klarinetconcert, Strijkkwartet, Vioolconcert, Slagwerkconcert, Kamermuziek met o.a. fluit, cello, piano, harp, viool, hoor, percussie, hobo, altviolen. Vocale werken voor o.a. sopraan, tenor, koor…

Sarah Neutkens (1998) werd geboren in Eindhoven. Als kind had ze pianoles en schreef haar eerste stukjes muziek. Zij studeerde kunstgeschiedenis in Nijmegen. Daarna stond zij in de schijnwerpers als schrijfster, model, beeldend kunstenaar en componist. Zij componeerde voor koor, saxofoon, strijkkwartet, strijkoctet, klarinet en piano.

Olga Neuwirth (1968) werd geboren in het Oostenrijkse Graz. Als kind speelde zij trompet. In San Francisco begon ze haar muziekstudie alsmede een opleiding schilderen en filmen. In 1987 volgde ze de studie compositie in Wenen. Componeren op basis van films of verhalen zou regelmatig terugkeren. Ze schreef muziektheater werken over actuele onderwerpen zoals politiek, geweld en onverdraagzaamheid. Haar werken worden meestal omschreven als pessimistisch. Een van haar voorbeelden was de Italiaanse componist Luigi Nono. Ze schreef talloze kamermuziekwerken en haar opera Bählamms Fest (2003) werd een internationaal succes. Neuwirth gebruikte diverse compositietechnieken. Inspiratiebronnen waren kunst, architectuur, literatuur, politiek, populaire muziek, geschiedenis, psychologie, natuur…  In 2000 was zij huiscomponist van het Symfonieorkest van Vlaanderen. In ditzelfde jaar verscheen Construction in Space. Wellicht is haar (video-) opera uit 2003 Lost Highway haar meest besproken en of succesvolste werk.

Galina Oestvolskaja (1919 – 2006) of Galina Ustvolskaya is een Russisch componiste uit Sint-Petersburg.  Zij studeerde bij Dmitri Sjostakovitsj. Eens sprak Sjostakovitsj de volgende woorden: Wereldwijd zal zij ooit erkenning krijgen. Oestvolskaja gold als een eigenzinnig componiste. Zij wilde op geen enkele manier vergeleken worden met een stijl of andere componist. Aan Galina is op klassiekemuziek.tv een zelfstandig item gewijd.

 Roxanna Panufnik (1968) werd in Londen geboren als dochter van de Poolse componist Andrezej Panufnik. Een topwerk van haar is Westminster Mass. Ze componeerde een groot aantal werken waaronder de opera’s The Music Programme en Silver Birch, het Oratorium Dance of Life, ballet, Magnificat, muziektheater, koorwerken, orkestliederen, kamermuziek en muziek voor film en tv. Haar Vioolconcert met Christelijke, Islamitische en Joodse klanken zou wereldmuziek genoemd kunnen worden. Haar werken worden over de hele wereld uitgevoerd.

 Annelies Van Parys werd in 1975 geboren in Brugge. Aan het conservatorium van Gent studeerde zij piano en compositie. In 2011 werd zij laureaat van de Koninklijke Vlaamse Academie. Zij componeerde Symfonieën, Orkestliederen, War Requiem, Muziektheater-werken, Filmmuziek, Kamermuziek waaronder werken voor Harp, voor Blazers, voor Strijktrio, voor diverse instrumentenensembles en voor Cello en Piano.

De Engelse Jocelyn Pook (1960) is bekend geworden als filmcomponiste. Daarvoor was zij actief in het popcircuit. Voor de Royal Opera verscheen haar opera Ingerland. Pook studeerde viool en altviool in Londen, tegelijkertijd componeerde ze. Als musicus en componist combineerde zij verschillende kunstvormen: muziek, theater, film en visuele kunsten. Haar muziek heeft een spirituele uitstraling. Veel van haar werken zijn geschreven voor dans en film. Naast het gebruik van strijkers en samples vallen bijzondere zangstemmen op. Ze is oprichter van het strijksextet Electra Strings. Ze trad op met popmuzikanten als Mark Knopfler, Lauri Anderson, Paul Weller, The Stranglers. Van de Proms ontving ze in 2019 de opdracht om een nieuw stuk te schrijven.

Rachel Portman (1960) is een Engelse componiste van voornamelijk filmmuziek. Twee films: Chocolat en ‘The Cider House Rules. Ze was de eerste vrouwelijke componist die een Academy Award won voor Emma in 1996. Ze studeerde muziek in Oxford, en schreef toen al muziek voor theater en studentenfilms, waaronder Privileged. Nadien schreef ze muziek bij televisieseries en films voor de BBC. Verder nomen we The Cider House Rules, Chocolat, Grey Gardens

Kaija Saariaho (1952 – 2023) Fins componiste. Zij verwierf naam met elektro-akoestische werken als Lichtbogen en Nymphea. Grote werken werden haar ballet Maa, het Vioolconcert Graal Théâtre dat ze voor violist Gidon Kremer schreef en de opera L’amour de Loin, hiervoor ontving ze een belangrijke prijs. Voor sopraan en elektronica schreef ze Lonh, voor cello en elektronica Amers en Chateau de l’âme voor 8 vrouwenstemmen en orkest. Later zou ze min of meer afstand nemen van de elektronische muziek die haar in het begin faam had bezorgd.   

Nina Šenk (1982) is een Sloveense componiste die tijdens haar studie haar Vioolconcert 1 schreef en dat met de eerste prijs op het Young Euro Classic Festival in Berlijn beloond zag. In 2008 ontving ze voor haar werk Movimento fluido eveneens een eerste prijs. De werken van Šenk werden uitgevoerd door ’s werelds belangrijkste symfonieorkesten. Behalve genoemde werken schreef ze Concert voor Orkest en Baca voor fluit, klarinet, harp en strijkkwartet.

Helena Tulve (1972) is geboren in Estland. Ze studeerde aan het conservatorium van Talinn. Later vervolgde ze haar opleiding in Parijs waar ze tevens Gregoriaans studeerde. Ze volgde lessen bij Legeti. Door haar landgenoten Pärt en Tüür is ze beïnvloed, evenals het Gregoriaans. Men omschrijft haar werk als serene drukte. Voor het Nederlands Kamerkoor schreef ze in 2007 I Am a River. Ze ontving belangrijke prijzen en werd artistiek leider van de Estische Muziekdagen en was in 2002 Composer in residence bij het Filharmonisch Kamerkoor van Estland en in 2012 bij het Nationaal Symfonieorkest van Estland. Tulve’s oeuvre bestaat uit diverse werken voor ensemble, strijkkwartet, kamerkoor, saxofoonkwartet, instrumenten (-combinaties) voor klavecimbel, gitaar, percussie, zangstem, mannenkoor, dwarsfluit, tape, viool, cello, wijnglazen, hobo, piano, orkest, klarinet…

Mathilde Wantenaar werd in 1993 geboren in Amsterdam. Ze groeide op in een gezin waar veel aan muziek gedaan werd. Aan het conservatorium studeerde zij bij Willem Jeths en Wim Hendrickx. Zang studeerde zij in Den Haag. Ze wordt gekenmerkt als een veelzijdig componiste, zowel lyrisch, eclectisch als authentiek. In 2016 verscheen haar eerste kameropera. In 2019 kreeg ze compositie-opdrachten van de Nationale Opera en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ze schreef o.a. het orkestwerk Meander, Vioolconcert, Nachtmuziek, Prélude à une nuit américaine, A song for the moon.

Judith Weir (1954) is een Brits componiste en hoboïste. In de tijd dat ze speelde in het National Youth Orchestra ontving ze compositielessen van John Tavener. Later studeerde zij compositie aan het Kings College in Cambridge. Haar werken bevatten bronnen uit de middeleeuwse muziekgeschiedenis maar ook verhalen en muziek uit haar geboorteland Schotland. Internationale erkenning genoot zij door haar orkest- en kamermuziekwerken. Bekend werden haar opera’s Blond Eckbert en Armida alsmede theaterwerken. Zij werd aangesteld als docent aan de Universiteit van Glasgow, In 1990 vertrok zij naar Londen. Judith won internationale prijzen en werd in Birmingham Composer in Association. Als componiste schreef ze vrijwel voor alle genres, doch werd vooral bekend wegens haar opera’s. Behalve genoemde werken schreef ze een pianoconcert, koorwerken, cantates e.a.

Grace Williams (1906 – 1977) was een componist uit Wales. Als meisje leerde ze piano en viool en musiceerde met haar vader en broer. Aan het Royal College of Music had ze les van o.a. Vaughn Williams. Vervolgens vertrok ze naar Wenen om daar haar studie voort te zetten. In de jaren 40, ze werkte als muziekleraar in Londen, verschenen Fantasia on Welsh Nursey Tunes en Sea Sketches. Ze was de eerste Britse vrouw die filmmuziek schreef, dat was de film Blue Scar. In 1955 was de première van haar succesvolle orkestwerk Penillion. Zeer geliefd is ook haar Ave Maris Stella voor capella-koor. Verder Six Poems voor contralto en strijksextet, Vioolconcert, Symfonieën, werken voor trompet, piano, fluit, stem, harp, carillon, hobo…

Debbie Wiseman (1963) Brits pianiste en componiste van voornamelijk filmmuziek. Ze is gastprofessor aan het Royal College of Music. De componiste schreef meer dan 200 werken. Een belangrijk werk van haar is Difference Voices uit 2008. Ze is een bekroonde tv- en filmcomponist en sinds 2015 Composer in Residence van Classic FM. Voor deze zender componeerde zij de suite The Musical Zodiac (zie luistervoorbeeld onder). Ze had verschillende nominaties voor Academy Awards, waaronder Tom & Viv. Haar muziekprijzen/Awards zijn ongekend veel. Als dirigent trad zij op met het Royal Philharmonic Orchestra. In 2015 zag ze haar muziek bekroond voor de tv-serie Wolf Hall

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

VROUWELIJKE COMPONISTEN NA 1900 NUMMER 933