Xenakis

Iannis Xenakis (1922 – 2001), componist, architect en wiskundige, werd in Roemenië geboren uit Griekse ouders. In Athene studeerde hij zowel muziek als bouwkunde. Als 20 jarige raakte hij in het gezicht gewond tijdens een politieke demonstratie. Xenakis was in hart en nieren antifascist. Hij zat meerdere malen in de gevangenis. De dramatische gebeurtenissen van de tweede wereldoorlog hadden invloed op zijn werken.

In Parijs was hij assistent van de beroemde architect Le Corbusier. In 1958 ontwierp hij voor de wereldtentoonstelling in Brussel het Philips paviljoen. Berekeningen van tekeningen van het gebouw werden omgewerkt tot de compositie Metastaseis. Het luisterpubliek werd overdonderd toen het kennismaakte  met gillende strijkersglissando’s en sombere, dreigende klanklagen.

Xenakis maakte op rekenkundige principes muziek. In 1974 werkte hij met een computer waarmee tekeningen gestuurd werden naar rekenprogramma’s welke weer in klank werden omgezet. Zijn muziek had niets meer te doen met de traditionele harmonie- en melodieleer en de Europese muziektraditie. Later schreef hij weer voor symfonieorkest. Opmerkelijk was dat in zijn compositie  Terretektorh (1966) het publiek links en rechts tussen de orkestleden een plaatsje kregen.

XENAKIS TERRETEKTORH NUMMER 733