Zweers – Mijn vaderland

De in Amsterdam geboren componist Bernard Zweers (1854 – 1924) kreeg muziek met de paplepel ingegoten. Vader Zweers was amateur musicus en beheerde een muziekhandel. De jonge Zweers begon als puber reeds te componeren. Vader onthield hem een muziekvakstudie. Bernard moest meewerken in de muziekzaak.

Vooral Richard Wagner werd zijn muzikale inspiratiebron. Toen Symfonie 1 in Amsterdam in première ging was de beloning groot. De aankomende componist, die de 30 reeds gepasseerd was, nam compositielessen in Leipzig. Aldaar voltooide hij zijn Symfonie 2.

In het jaar 1888 ging in de Amsterdamse schouwburg, onder leiding van de componist, Symfonie 3 in première. Het stuk zit boordevol vaderlandsliefde. Wat dat aangaat kun je Zweers toevoegen aan de Nederlandse Nationale School. De verschillende delen zijn geïnspireerd op de schoonheid van Nederland: Op het land, Aan het strand, In het woud. Symfonie 3 kreeg als titel Aan mijn Vaderland.

Aan de nationale inslag van de componist zou geen einde komen. In 1990 bracht Zweers de cantate Sint Nikolaasfeest uit en ter gelegenheid van de kroning van Koningin Wilhelmina (1898) de Kroningscantate. Ook liet hij liederen na in de populaire liedbundel Kun je nog zingen, zing dan mee (1906).

 De Tsjech Smetana (1824 – 1884) componeerde eveneens Mijn vaderland (1870), een orkest suite met daarin het overbekende Moldau.

ZWEERS MIJN VADERLAND NUMMER 591